Очаквам през месец юни или юли да започнем реално изграждането

...
Очаквам през месец юни или юли да започнем реално изграждането
Коментари Харесай

Вучич: Строителството на газовата връзка България-Сърбия започва през лятото

Очаквам през месец юни или юли да стартираме действително построяването на интерконекторната връзка сред България и Сърбия. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич.

„ След като построим интерконекторната връзка сред България и Сърбия ще би трябвало да изградим газопровод до унгарската граница “, сподели още той.

Според него интерконекторната връзка ще разреши на Сърбия да получава газ от „ Турски поток “, за което чака и финансиране от Европейски Съюз.

Пред „ Спутник “ Вучич разяснява, че не престават договарянията с съветската страна за хеликоптерите Ми-17. Той се надява те да приключат до края на тази година.

„ Предстоящата аудиенция на съветския външен министър Сергей Лавров е доста значима за нашата страна. Той е огромен другар на Сърбия и чакам да укрепим нашите връзки, ще приказваме по всички въпроси и да разтеглим съдействието във всички области “, съобщи сръбският президент.

Вучич съобщи, че Сърбия е „ признателна на съветския президент Владимир Путин, който държи на Западните Балкани, за разлика от неговите прародители “, сподели Вучич.

„ Подобрихме комерсиалното и военно съдействието, само че най-вече съдействието в енергийния бранш. Надявам се да продължим по този метод “, добави сръбският президент.

Междусистемната връзка България-Сърбия

Междусистемната газова връзка София – Цариброд/Димитровград (Сърбия) – Ниш (Сърбия) се планува като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия.

Интерконекторът ще способства за диверсификация на маршрутите, междусистемната съгласуваност на двете страни и реализирането на транспорт на природен газ. Първоначално се чака интерконекторът да обезпечи опция за доставка на 1,8 милиарда куб. м. газ. Той е разгласен от Европейската комисия за план от общ интерес на Европейски Съюз.

На 19 януари 2017 година министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова и Александър Антич подписаха меморандум за съгласие по плана за създаване на интерконектора.

За построяването на българския сектор е обезпечено финансиране по линия на стратегия „ Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 година “ в размер на 45 млн. евро.

„ Турски поток “ и Сърбия

Само два дни след старта на построяването на " Турски поток ", на 9 май 2017 година, Александър Вучич изрази вяра, че страната му ще получава природен газ от Турция. " Започна построяването на " Турски поток ". Според мен огромна част от газта, която отива в Турция, ще отиде в България. Това няма да се назовава " Южен поток " и в това съм безусловно сигурен. Няма значение по какъв начин ще го назовават, ние това не знаем, само че при всички положения би трябвало да се стигне до съглашение сред руснаците и европейците. Мисля, че не сме надалеч от това, без значение от обстоятелството, че никой не приказва за него, а това ще бъде отлична вест за Сърбия ", сподели Вучич.

На 17 май 2017 година в Пекин по време на среща с съветския президент той още веднъж повтори настояването си. Тогава Вучич съобщи, че Сърбия би трябвало да усили доставките на съветски газ от днешните 2 милиарда на най-малко 4-5 милиарда куб.м., в случай че желае да бъде развита индустриална страна. “На форума " Един пояс – веднъж " президентът Путин приказва за нуждата от газов интерконектор сред Сърбия и България, с цел да можем още веднъж да получаваме съветска газ. Ако желаеме да бъдем индустриално развита страна, би трябвало да увеличим потреблението на газ от 2 милиарда на 4-5 милиарда куб.м. Ние няма от кое място другаде да вземем тези количества газ. Вече 5 години ме убеждават, че има от кое място другаде. Не, газ има единствено в Русия, дайте ни опция, той да пристигна до нас през Турция и България, с цел да не посрещнем 2019 година без газопровод ", съобщи тогава Вучич.

На 7 май „ Газпром “ стартира строителството на морския сектор от газопровода „ Турски поток “ край съветските крайбрежия на Черно море. Дължината на морската права е към 910 км, а на сухопътната част по територията на Турция – 180 км. Общата стойност на плана при вероятното строителство на четири прави, както се планираше в началото, се прави оценка на 11,4 милиарда евро. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР