Очаквам оттук нататък е лавинообразно нарастване на потвърдените случаи и

...
Очаквам оттук нататък е лавинообразно нарастване на потвърдените случаи и
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Лавинообразно ще нарастват случаите, до седмица-две ще надхвърлим 100-те

Очаквам оттук насетне е лавинообразно повишаване на доказаните случаи и позволявам, че в границите на седмица-две, ние към този момент ще надхвърлим 100-те случая и ще тръгнем нагоре да се движим в стотин. Разбира се това също доста зависи от интензивността и систематичността на тестването на вируса. Това са моите упования. Очаквам също, че ще има още смъртни случаи, за жалост. Не ми е доста прелестно да споделям тези неща, само че в тази обстановка, това е, което аз мога да чакам.
Това сподели в предеването " 120 минути " по бТВ лекар Петър Марков, който от 2 години е част от Европейския център за надзор на инфекциозните заболявания.

" Дали изключително състояние ще даде резултат в Българи зависи от това какви съответни ограничения се взимат за забавянето на разпространяването на вируса. Най-важното нещо е увеличение на дистанцията сред хората, най-важно е понижаване на околните контакти сред хората – това е въздушно-капкова зараза и това е най-важното нещо, т.е. доколко ограниченията ще лимитират разпространяването зависи от това какви съответни ограничения ще бъдат взети. Затварянето на разнообразни обекти е мярка в вярна посока и това беше направено, както знаете в Китай това бе направено на доста ранен стадий и по доста коренен метод. В Китай епидемията беше следена и броят на случаите фрапантно понижа, по отношение на това, което се случваше преди 1 месец и да – това са верни ограничения. ", разяснява ограниченията на държавното управление специалистът.

Д-р Марков съобщи, че има 2 коментара на това, че някои лекари успокояват, че смъртността от COVID-19 не е по-висока от тази на сезонния грип.

“Единият е обвързван със сравнението с грипа, а другият е обвързван с изказването на разнообразни хора по въпроса за епидемията. Първо, това изказване, че е същата патогенност както сезонния грип е погрешно. Ние знаем, че коронавирусът, даже по най-консервативни оценки, смъртността е от порядъка не даже на проценти, повече от порядъка на 10 пъти по-висока от тази при сезонния грип.

Това значи, че при равно разпространяване на единия и на другия вирус, ние бихме очаквали смъртността от ковид да е по-висока, неведнъж по-висока. Това, което съгласно мен обърква хората, е фактът, че новият ковид е доста по-малко публикуван спрямо разпространяването на сезонния грип. Сезонният грип годишно световно визира от порядъка на 5 млн. души, до момента в който броят на докладваните случаи от новия ковид сега, в случай че не се неистина е към 120-130 хиляди. Дори в случай че действителният брой е петкратно по-голям от докладвания, разликата в разпространяването е голяма.

Другият аспект, който желаех да засегна в отговора си, е фактът, че доста медици разясняват тематиката за епидемията и от време на време бих споделил, че разясняват по не доста правилен метод. Това е разбираемо, тъй като медицината е доста необятна област на знание и по тази причина имаме медицински специалности. Когато аз си счупя крайници, ходя на травматолог и когато някой родственик има сърдечни болки, аз ще го заведа на кардиолог.

Съответно би трябвало да чакаме мненията по отношение на епидемията да се вършат непосредствено от хора, които имат знания в региона. Аз виждам по какъв начин даже сътрудници в близки специалности като вирусология или клинични и инфекциозни заболявания се затрудняват от време на време да интерпретират вярно това, което се случва. Така че моят зов е към сътрудниците, които биват канени за присъединяване в медиите, че поемат огромна отговорност и дали фактически те са в положение да разясняват събитията съответно. “, изясни експертът.

" За децата знаем, че като се изключи че доста малко заболяват от вируса, даже когато са инфектирани също има индикации, че те също имат и по-нисък риск от заразяване. Децата по принцип са една доста значима група, която постоянно имаме поради при контрола на инфекциозните заболявания. Това е по този начин, тъй като те контактуват по друг метод от нас възрастните – при игра те са в доста непосредствен контакт, също по този начин в образователните заведения, в детските градини, децата са нормално в огромни групи. Това основава предпоставки за доста бързо и елементарно разпространяване на инфекции сред тях. И по този начин става, че когато едно дете се болести у дома и отиде в учебно заведение, то може доста бързо да болести други деца и назад – инфектирано дете от учебно заведение или детска градина, може да донесе инфекцията у дома, тъй че децата постоянно са група от интерес, само че това, което се обрисува в този момент за новия ковид, сякаш децата не са основна група за разпространяване на инфекцията, по-скоро движещата мощ са симптоматично заболели възрастни хора ", изясни специалистът.

По думите му дали хора без симтоми са преносители е въпрос, който продължава да е деен спор сега. " Безспорно е реалност че има случаи, документирани, на заразявани от безсимптомни хора и в началото опасенията бяха, че заразяването от безсимптомни хора е с доста огромно значение за предаване на инфекцията, само че в този момент научният консенсус се придвижва по-скоро в посока, че главният риск от заразяване остава от заболели хора със признаци и бих споделил, че най-голямата инфекциозност е налице, когато човек е болен със признаци. Обикновено при започване на инфекцията, само че когато към този момент има признаци, т.е. даже и да има някакви инфекциозност от безсимптомните, тя евентуално е ниска и дребна по значение. ", изясни доктор Марков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР