Очаквам жп гара Подуяне да бъде част от културно-историческо наследство

...
Очаквам жп гара Подуяне да бъде част от културно-историческо наследство
Коментари Харесай

Основен ремонт на гара „Подуяне“ за първи път от 1930 г. насам


Очаквам жп гара Подуяне да бъде част от културно-историческо завещание на България след обновяването й. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на формалното начало на реконструкцията на гаров комплекс Подуяне. Той напомни, че железопътната гара в Подуяне е една от първите издигнати в София през далечната 1930 година и до този миг там не е юридически главен ремонт. „ Проектът има за цел да резервира освен достоверния тип на гарата, само че и да го подчертае. Това е огромно предизвикателство към изпълнителя, който пое ангажимент реконструкцията да завърши в планувания период от 15 месеца “, добави Желязков.

„ Гражданското общество към този момент е извънредно взискателно при осъществяването на всички инфраструктурни обекти, тогава когато е зает публичен запас. Самият контрол на обекта ще бъде освен от страна на възложителя, само че и от страна на жителите.  Това е и моето условие към изпълнителя – да бъде прецизен, деликатен, правилен, с цел да може да се гордее с реконструкцията на този обект “ акцентира министър Желязков.

Росен Желязков осведоми, че следва да стартират ремонтни действия в още няколко гари в страната, измежду които са Искър, Карнобат, Нова Загора, както и построяването на напълно нови гари в Обеля и Костенец. " Инвестициите, които се вършат последните години в железопътната инфраструктура са действителни и забележими ", означи той.

Пред публицисти министър Желязков разяснява, че упованията са му през идващите 10-15 години железопътният превоз да се трансформира в главен като това е и общоевропейската наклонност за развиване на бранша. „ Европа, а и целият свят, влага в железопътната инфраструктура и превоз. Това е по-евтин, по-удобен, по-целесъобразен и екологичен превоз, тъй че ние би трябвало да продължим да поддържаме инфраструктурата и да я модернизираме “ сподели още Желязков.

Железопътната гара Подуяне е една от първите издигнати в София през 1930 година и до този миг не е юридически главен ремонт.  Гаровият комплекс Подуяне е част от жп линията София-Пловдив, която е най-натоварената в страната. За 2017 година броят на идващите и заминаващи пасажери по това направление са 1,4 млн. Обхватът на плана включва цялостно възобновяване на приемното сгради, нови енергоефективни, високотехнологични съвременни съоръжения – електрическа, отоплителна, вентилационна, климатична, ВиК, охранителна, видеонаблюдение, оповестителна, както и планиране и осъществяване на градивно подсилване и саниране на детайли на постройката. След реконструкцията железопътната гара ще даде удобна, безвредна и налична среда за пасажерите и личния състав.

Реконструкцията на гаров комплекс Подуяне се реализира със съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014-2020 година

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР