Очаквам енергични действия, за да бъде решен проблемът с тревожно

...
Очаквам енергични действия, за да бъде решен проблемът с тревожно
Коментари Харесай

Държавният глава: Тревожно ниският нальот на летците застрашава безопасността на полетите

Очаквам енергични дейности, с цел да бъде решен казусът с обезпокоително ниския нальот на летците на МиГ-29, който тази година е най-нисък от доста години насам, а това заплашва и сигурността на полетите, и сигурността на страната. Това съобщи президентът Румен Радев в авиобаза „ Граф Игнатиево ", където участва на деня за високопоставени посетители на интернационалната летателна подготовка „ Тракийска пепелянка 2020 ".

Като провокации пред българските Военновъздушни сили и Министерството на защитата президентът Радев дефинира обезпечаването на всички нужни условия, с цел да може новият военен аероплан F-16, за който България към този момент е платила предплатено, да се одобри, вкара в употреба и да носи бойно дежурство.

По думите на президента до застъпване на бойно дежурство по защита на въздушното пространство с новите самолети ни разделят още дълги години и би трябвало да се направи нужното, с цел да може българското небе да продължи да се охранява от български летци с български самолети. " Нашите момчета, които летят и поддържат наличната техника, са герои, само че ние не можем до безспир да разчитаме на техния подвиг, мъжество и отдаденост ", уточни Румен Радев.

„ Трябва да получим още осем самолета, би трябвало да се разгърне цялата тази инфраструктура, наземно съоръжение, образование, начална употреба тук и едвам тогава ще може да носим пълноценно бойно дежурство с новите изтребители ", разяснява още президентът. Това съгласно президента ще се случи не по-рано от 2025-2026 година и то без да става дума за окомплектоването на цяла ескадрила.



В отговор на въпрос президентът уточни, че е нужна цялостна рационализация на инфраструктурата, даване и асимилиране на цялото наземно съоръжение, придобиване на въоръжение, подготовка на състава и най-много дълбока промяна на системата за поддръжка и логистично обезпечаване. Румен Радев напомни, че е разговарял с управлението на Министерството на защитата, на Щаба на защитата и на командването на Военновъздушни сили по отношение на сформирането на офис F-16 към Министерството на защитата за минимизиране на риска за тази стратегия.

Президентът акцентира, че интернационалното обучение е скъпо, тъй като актуалните въздушни интервенции са извънредно комплицирани и развиването на просвета, тактики, техники и процедури за тяхното водене изискват колосални запаси, с които България не разполага. По думите на Румен Радев учението ще способства и за това нашите летци и авиационни експерти да придобият умения и познания на високо равнище. Държавният глава поздрави представителите на страните-участнички за високия професионализъм и качества да работят и да извършват взаимни задания в комплицирана конюнктура.

Международната летателна подготовка „ Тракийска пепелянка - 2020 " се организира от 14 до 25 септември 2020 година във въздушното пространство на България. В взаимните полети са включени 11 вида авиационна техника от Военновъздушните сили на България, Гърция, Канада, Румъния и Съединени американски щати, които оперират от 7 разнообразни военни летища. В дейностите са включени и три вида зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската войска.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР