Очаквам едно десетилетие на Перестройка - и на Запад, и

...
Очаквам едно десетилетие на Перестройка - и на Запад, и
Коментари Харесай

Генерал Тодор Бояджиев пред Dir.bg: Очаквам Перестройка и в Русия, и в Америка

Очаквам едно десетилетие на Перестройка - и на Запад, и на Изток. Очаквам поумняване на политиците и попречване на Трета международна война с помощта и на тайната дипломация. Това съобщи в изявление за Dir.bg доайенът на разузнаването у нас военачалник Тодор Бояджиев. Според него България е пропуснала поредност от благоприятни условия, като тази да бъде натурален посредник сред воюващите Русия и Украйна. Той разкритикува и договорката за самолетите F-16, въпреки че изрично отбелязва, че Българската войска има потребност от превъоръжаване.

Генерал Тодор Бояджиев е работил повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант шпионин, стига до зам.-началник на разузнаването. През 1990 година става първият основен секретар на Министерство на вътрешните работи и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на шпионин е зам.-търговски представител на България в Съединени американски щати и пълномощен министър в задачата ни към Организация на обединените нации в Ню Йорк. С декрет на губернатора на Оклахома е почетен дипломат на благосклонност на щата. Депутат в 7-то Велико народно събрание и 39-то Народно събрание. Автор на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на съветски и британски език. За книгата Ким Филби - Разузнавача - Човека е нагладен с съветския орден Ветеран на студената война. Доктор хонорис идея и почетен професор.

- Проявяват ли дипломатите и политиците нужния върховен пилотаж след детонациите на ракети на полска територия? 

- Въпросът е доста елементарен, отговорът е сложен. Защото отговорът ми поначало е сериозен към метода, по който се води външната политика, към метода, по който се търсят решения на огромни проблеми на световно равнище. За страдание сега влязохме в интервал на проява на липса на професионализъм. Ще ви кажа какво имам поради. Най-елементарно мога да загатна, че няма водачи като Уинстън Чърчил, Франклин Рузвелт, Йосиф Сталин, Шарл дьо Гол и така нататък Лидерското равнище в световен проект мощно се е снижило. Много от практиките, на които ставаме очевидци, се разминават с най-хубавото, което може да се направи. Давам конкретен образец - в Анкара се срещнаха шефовете на двете най-големи разузнавания на Централно разузнавателно управление на САЩ - Уилямс Бърнс и ръководителят на съветското разузнаване Сергей Наришкин. Защо трябваше всичко това с фанфари да се афишира? Разбира се, бошлаф е това, което се появи в медиите, че са разговаряли за американската баскетболистка, която лежи в съветски затвор, както и за " търговеца на гибел "   - руснак, който е в американски затвор и който никога не е човек непосредствен на Путин. На Путин му дреме дали той ще бъде в пандиза или няма да бъде. Очевидно и двете страни търсят метод, при който да се откри път за излизане от към този момент световната рецесия, без да губи лице никоя от великите сили . Не може да вкараш в ъгъла една велика мощ и да очакваш тя да вдигне ръце и да каже: " Да, другари, ние сме изверги, не е това, не е това ". Тези неща се вземат решение в секрети срещи, не се вземат решение обществено. Това беше направено, с цел да се каже: " Ето, вижте, ние най-сетне търсим метод да преговаряме ". Какво последва на идващия ден? В Полша убити двама жители. Чия е ракетата? Веднага международните медии скочиха - руснаците. Буквално часове по-късно американския президент Джо Байдън беше заставен да каже, че траекторията на ракетата не е откъм съветска страна. Нарочно ли беше направено? Поляците ли си го скроиха? Украинците ли го скроиха? Руснаците ли го направиха? За страдание от двете страни на фронта има сили, които желаят войната да продължава . Путин, колкото и да е едновластен, има вътрешна съпротива, има хора, които не одобряват метода на водене на войната. Всичко това би трябвало да се проверява. Целта е да се компрометира в самото начало търсенето на преговорна основа . Да няма договаряния, войната да продължава, някой да натрупа милиони - било от продажба на газ и петрол, било от продажба на оръжие. В сходни обстановки не би трябвало да се работи с обществена, а с загадка дипломация. 

- Министерски съвет, Президентство, Агенция на разузнаването, медии, бяха подложени на хакерски атаки, множеството от хакерите от " Килнет ", по какъв начин тълкувате това? 

- Киберопасността непрестанно нараства. Преди 20 години аз бях първият, който сподели една фраза, която непрестанно се осъществя и става явна - " Компютърната мишка ще смени " Калашника ". Битката се трансферира в нови области и в киберпространството непрестанно се разраства с въвеждането и развиването на изкуствения разсъдък, на машинното самообразование и така нататък Влизаме в интервал, който няма по какъв начин да не взе участие в световния живот на планетата и в политиката. Това, което става у нас, не е единично. Проблемите с хакерските атаки във всички области - финансови, стопански, какви ли не, ще нарастват непрестанно. Това не е съответен отговор на нещо. 

- Народно събрание одобри решение за даване на оръжие на Украйна, въпреки и да не е конкретизирано още тъкмо какво. Възможно ли е даването от наша страна на руското оръжие да ни гарантира получаване на друго от Ниндерландия, Франция или друга западна страна? Справя ли се страната ни в комплицираната интернационална конюнктура? 

- Отново един въпрос, който получава разнообразни отзиви и в нашата осведомителна среда. Моето е, че не трябва да влизаме в развой на прибавяне на " масло в огъня ". Не е в ползите на България. За мен българското държавно управление, за жалост, проиграва маса хубави благоприятни условия, поради недалновидни решения. Като боен човек, аз съм изрично за това, че Българската войска би трябвало да се превъоръжи. Не може да стоим с въоръжение, което към този момент и морално, и физически е остаряло, както и ресурсът му на валидност изтича до броени седмици и месеци, имам поради МИГ-овете. Нашите политици одобряват решение за изхарчване на милиарди долари за самолети на хартия, предплатено платени години напред и то от най-бедната страна в Европа. А едно главно искане на българската Национална библиотека за нова или преустроена съвременна постройка за Книгохранилище, където да се съхранява националното благосъстояние години наред, не среща схващане от никого, нито на равнище Столична община, нито на равнище страна. Това е една извънредно значима институция и популярност Богу на национално равнище не е на последно място, а са измежду първите по доста индикатори.

А, в случай че ни се даде оръжие от другаде, то няма да е по-съвременно, а ще е още веднъж остаряло , американско. Това ще е краткотрайно решение. Не е това решението на казуса. Така или другояче ще би трябвало българската войска да се превъоръжава. Но на мен ми е необяснимо по какъв начин по този начин най-голямата стопанска система ни постанова контракт да плащаме милиарди предплатено. Самолетите са нужни в този момент, а не след години. 

 Снимка: Издателство Атеа

- Пропусна ли България опцията да е посредник сред Русия и Украйна? 

- За мен, като жител, не е задоволително, че поредност от държавни управления докараха нещата до там, че в този голям спор сред два приятелски народа - украинския и съветския, нации, на които сме дали писмеността, дали сме вяра, дали сме български патриарси, посредник да им се окаже Турция. Това беше огромният късмет на България , само че за това трябваше да има човек като Орбан, който да каже: " Националният интерес е подобен и всичко останало отива на втори проект ". Орбан надали е най-сполучливият образец, само че по този начин или другояче нямаме поредност в политиката си. Превърнахме страната на духа, както я дефинира съветският учен Лихачов, в съперник и във зложелател на съветската федерация. А можеше ние да бъдем естественият посредник. С какво е по-добра Турция? Турция счита, че медитирайки сред воюващите страни, си извършва функционалностите като член на НАТО, само че ние също сме член на НАТО. Ние бяхме тези, които бяха естествения посредник сред двете страни. Турция стана енергийният хъб за съветския газ и нефт към Европа. Ердоган си гони националния интерес и доста не се преценява със съюзническите си отговорности. Вместо България да е посредник, тя се трансформира във вражеска страна.

Неадекватна бе и реакцията ни при взривяването на Кримския мост, където бяхме забъркани. Съобщи го някакъв админ, а не Путин, от наша страна му отговори министър председател . Там има надалеч по-ярки следи, какви инспекции е минал камионът при прекосяването при започване на моста, къде е забъркана съветската страна. В случая единственият отговор трябваше да е на ДАНС, а не на министър-председател, само че ние мигновено налапахме въдицата. 

- Нидерландия ни стопира за Шенген, макар че от дълго време сме изпълнили критериите? Защо не ни одобряват?

- Има право на несъгласие - една страна, която по една или друга причина не желае да ни пусне. Не мога да ви кажа каква е повода, заради която Нидерландия спъва непрестанно нашето приемане и на Румъния в Шенген. Не е обикновено и не е естествено. Но те употребяват правото си на несъгласие. Какво пречи на България също в даден миг, когато става въпрос освен за общоевропейски ползи, само че и за неща, които касаят съответно Ниндерландия, да каже " О.К., скъпи другари, ние чакаме за Шенген толкоз години, по еди кой си въпрос ние ще наложим несъгласие ". Политиката е и търговия. В случая ние не използваме всяка една опция, с цел да наложим решения, които подхождат на нашия народен интерес. 

- Вие казахте, че някой има интерес тази война да продължи, каква е вашата прогноза - дълготраен спор, замразен или мирни договаряния? 

- До генерално решение няма да се стигне елементарно. Ще се мине през няколко стадия, през които ще се търси решение. Другото е безусловно немислимо, то е полуда, заличаване на човечеството. Преди съвсем 10 години Владимир Путин го сподели ясно и изрично: " За какво ни е този свят без Русия? ". Нещата ескалират ли, стигнат ли до такава степен, че да се появи опцията за предстоящ разпад на Руската федерация, може да се отиде на налудничави решения. Води се несправедлива война и тя би трябвало да се спре. Остава се с усещане, че всички канали на договаряния отсъстват. Като еквивалент на това, пред което сме изправени сега, мога да посоча Карибската рецесия. Тогава информацията от Никита Хрушчов доближава до Джон Кенеди посредством брат му Робърт Кенеди, до който съветското разузнаване съумява да сътвори поверителен канал. Така тайната дипломация избави човечеството. За образец може да бъде даден и каналът Гаврилов. 

- Очаквате ли Трета международна война? 

- Не, в противен случай, чакам поумняване на политиците. Разбира се и по-добра работа на дипломатите и медиация в световен мащаб имат своето огромно значение. Нещата би трябвало да се случат в общ интерес. За страдание в този момент това е международен проблем, освен в България - определените и ръководещите вземат решение, че на тях им е дадена власт да ръководят, а на тях гласоподавателя дава власт да служат в негов интерес.

Лично аз, колкото и да съм оптимист, чакам едно десетилетие на Перестройка - и на Запад и на Изток. В Америка назряват такива проблеми, които неизбежно ще доведат до смяна. Дали след две години на президентските избори, дали след още един мандат вероятно на Тръмп. Но в Америка разделянето към този момент не върви по оста " и демократи и републиканци сме за демокрацията, само че се разграничаваме по това и това ". Сега оста на разделянето е Байдън, който упреква съперниците си надали не в социализъм, комунизъм, анархизъм, фашизъм, и че те съставляват опасност за американската народна власт. Тези неща не могат да не престават, Америка е предходна през цивилен войни, няма да стигне още веднъж до революция, само че ще стигне до Перестройка.

В Русия се обрисува, съгласно мен, нова Перестройка. Путин преди няколко дни издаде Указ за нова държавна идеология. Войната се връща още веднъж към идеологически позиции, конфликт сред идеологии. Русия регистрира, че на идеологическия фронт претърпя проваляне и приказва за нова държавна идеология. Едва ли ще е идеологията на Дугин и на крайните радикалните националисти, само че на напред във времето ще са православието, любовта към Отечеството, те ще излязат като фактори, а не като забравени величия. 

 Снимка: Ники Китанов

- А в България по кое време ще свърши Перестройката? 

- България е функционалност на конфликта сред огромните. За страдание. Има една хубава приказка - с който се е хванала България, губи в последна сметка. Много империи сме свалили. Не виждам светлина в тунела, загубихме 30 години. Може би жителят би трябвало да има опцията за по-голям надзор, да може да отзовава управниците.  

Генерал Тодор Бояджиев е работил повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант шпионин, стига до зам.-началник на разузнаването. През 1990 година става първият основен секретар на Министерство на вътрешните работи и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на шпионин е зам.-търговски представител на България в Съединени американски щати и пълномощен министър в задачата ни към Организация на обединените нации в Ню Йорк. С декрет на губернатора на Оклахома е почетен дипломат на благосклонност на щата. Депутат в 7-то Велико народно събрание и 39-то Народно събрание. Автор на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на съветски и британски език. За книгата Ким Филби - Разузнавача - Човека е нагладен с съветския орден Ветеран на студената война. Доктор хонорис идея и почетен професор. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР