Очаквам днес да се съберат всички и да обсъдят нашите

...
Очаквам днес да се съберат всички и да обсъдят нашите
Коментари Харесай

Петков: Интеграционните добавки ще се заменят с месечна финансова помощ

Очаквам през днешния ден да се съберат всички и да обсъдят нашите оферти за Закона за хората с увреждания. Мисля, че в проектозакона има поддръжка от страна на страната към хората с увреждания. Това съобщи общественият министър Бисер Петков във връзка с един от най-наболелите проблеми в България – този с хората с увреждания.

Същевременно обаче Петков акцентира, че " сякаш имаше такова чувство " – за нарастване на помощта на едни хора с увреждания за сметка на други, когато бил импортиран в Народното събрание Закона за персоналната помощ. Този законопроект беше основан от омбудсмана Мая Манолова, в съдействие с самодейността " Системата ни убива " – на майките с деца с увреждания.

Социалният министър сподели пред Нова телевизия и, че в новия Законопроект за хората с увреждане се възнамерява да се отстранен така наречен интеграционни добавки, които да бъдат сменени с така наречен месечна финансова помощ, която ще се образува на база % от прага на бедността, а не както интеграционните добавки - на база минималния застрахователен приход . Ако степента на увреждане е сред 50 и 70%, то помощта ще е 10% от прага на бедността. Ако степента на увреждане е 100%, то и помощта ще е 100% от линията на беднотия. За следващата година линията на беднотия е 348 лв., т.е. минималната помощта ще е малко над 34 лв., до момента в който в този момент интеграционната добавка била 11 лв., тъй като се пресмята на база на минималния застрахователен приход, който в този момент е 75 лв.. Петков обаче посочи, че към помощта на база линията на беднотия ще се образува сума т.е. обществена инвалидна пенсия от 450-500 лв., а настрана се вкарва самостоятелна оценка за потребностите, посредством която ще се обезпечава спомагателна услуга от страната - персонална помощ. Министърът добави и, че по Закона за фамилните помощи деца с увреждания вземат " персонален бюджет " от 930 лв., с който се оправят за всичко, в това число персонален помощник, само че по новия закон на такива деца, както и на пълнолетни хора с увреждания, страната ще обезпечава персонален помощник – при потребност. Иначе в този момент хора с увреждания, които до 18-годишна възраст са вземали по 930 лв. месечно, откакто навършат пълноправие " падат " до 250 лв. месечно.

Петков сподели и нещо забавно – към момента се правели оценки какъв брой ще коства услугата " персонален помощник " на страната по нормите на новия законопроект . Това зависело съгласно самостоятелните случаи и какъв брой часа на денонощие ще се нуждае съответният човек от персонална помощ, съобразена с потребностите му.

Всъщност 100-те милиона лв. повече, които ще трябват, ще са за финансовата помощ, чието образуване министърът изясни. В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лв., като единствено за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лв..

На пряк въпрос какво ще се случи, в случай че в последна сметка няма разговор и митингът тази вечер пред Министерския съвет изиска нови оставки, Петков отвърна, че той оставката си я е подал и се надява да се спре с настояванията за оставки и с митингите, а да се седне на работа.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР