Очаквам българският парламент да вземе решение и да ни даде

...
Очаквам българският парламент да вземе решение и да ни даде
Коментари Харесай

Петкова: По отношение на АЕЦ „Белене“ ще работим с мандата, който ще даде парламента


Очаквам българският парламент да вземе решение и да ни даде избран мандат. Какъвто мандат ни даде, ще работим съгласно него. Ако Народното събрание вземе решение и даде мандат на държавното управление да работи по плана за АЕЦ „ Белене “, това, което се предлага като вид, е обвързвано с опцията за реализация на плана, при доста ясно обрисувани параметри.

Не считам, че Народното събрание преднамерено се бави с решението за анулация на мораториума върху АЕЦ „ Белене “. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването на БНР „ Неделя 150 “.

Министър Петкова напомни, че през март Народното събрание единомислещо разпореди на министъра на енергетиката да показа съответни разновидности за опциите, които стоят пред плана АЕЦ „ Белене “. „ На 16 май внесох в Министерски съвет отчета с оферти от мен вид, който считам, че към този миг е най-подходящ, и на 17 май го подадох в Народното събрание. Не считам, че сътрудниците от Народното събрание преднамерено се бавят с решението за мораториума. Очаквам българският парламент да вземе решение и да ни даде избран мандат – какъвто мандат ни даде, ще работим съгласно него “, сподели още тя и посочи, че чака решението на Парламента да стане ясно през идната седмица.

Енергийният министър изясни, че в отчета доста ясно е показала и вероятните опасности и извънредно отрицателни последствия, които биха настъпили за Националната електрическа централа, Българският енергиен холдинг и целия енергиен бранш на страната, в случай че се осъществя този вид.

„ Описала съм и уговорките на съответните виновни институции, в случай че се стигне до подобен вид отрицателни последствия и това съоръжение, което коства милиарди, на процедура да погине. Това, което предлагаме като вид, е обвързвано с опцията да се търсят способи за реализация на плана, само че с доста ясно сложени граници. И в границите на предходния план за реализация на втора атомна централа в никакъв случай не е стоял въпросът за държавна гаранция или за дълготрайно изкупуване на електрическа сила. Тоест и тогава, и в този момент българската страна е знаела, че не може сама да осъществя подобен план. Ще се направи оценка и тя ще ни покаже с какъв дял бихме могли да участваме в един него “, разяснява Петкова и уточни, че занапред ще се обяснява до каква степен съществени са инвеститорските планове на всички, декларирали предпочитание за присъединяване до този миг.
„ Мисля, че в границите на тази седмица, която следва ще има сходен спор в пленарна зала. Така че, чакам такова едно решение, или каквото и да е решение, да е реалност в границите на тази седмица. Моята информация е, че това ще бъде в границите на идната седмица “, сподели тя.
Министър Петкова удостовери думите на вицепремиера Томислав Дончев за четвърти евентуален вложител за плана: „ Наистина има документално деклариран подобен интерес, само че нямаме такава оторизация да приказваме от името на компанията или да загатваме имена. Нека към този момент запазим безмълвие по този въпрос “.

Според нея напълно скоро се чака обществено да стане прочут четвъртият евентуален вложител.

Министър Петкова разяснява и срещата през предходната седмица сред българския министър председател Бойко Борисов и съветския президент Владимир Путин. Тя бе безапелационна, че срещата е минала в разговор, завършил с съответен резултат – ясното политическо обръщение, че част от „ Турски поток “ ще минава през България. Все още не е конкретизирано каква част от този газ ще бъде превозен и каква част търгуван.

Петкова изясни, че единствено по себе си тази вест слага положително начало, „ само че оттук насетне следва работата по техническите и правни елементи “, което следва да се посочи на равнище министри и сдружения. „ Що се отнася до това каква част от природния газ, който ще идва от „ Турски поток “ ще бъде превозен, каква част ще бъде търгуван през така наречен газов хъб на територията на България, което на процедура съставлява налична инфраструктура за това да можем да осигурим доставки на природен газ от разнообразни източници, и въпреки това съставлява една платформа за търговия с природен газ, следва да разберем в границите на тези диалози, които следва да проведем “, сподели министър Петкова.
Тя бе безапелационна, че всичко, което следва ще е съобразено с условията на Европейска комисия във връзка с разпоредбите за конкуренция и цялостната визия и идея на Европейски Съюз във връзка с енергетиката.

На срещата Путин – Борисов министър председателят сложи доста отчетливо нашия народен интерес. Оттук нататък има една доста ясна визия по какъв начин той да бъде предпазен, разяснява Петкова.

„ Русия има интерес да продава съветския природен газ в Европа. Ние също имаме нашия интерес и той е България да остане фактор на газовата карта на Европа. С реализацията на плана „ Турски поток “ една огромна част от преноса, който към сегашния миг минава през България, в действителност към този момент няма да минава, в случай че ние не създадем по този начин, че да реализираме такива резултати, които да ни дадат опция да не бъдем заобиколени от огромните инфраструктурно планове в региона на природния газ “, сподели тя.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР