Очаквах да се започне акция срещу министри, за да се

...
Очаквах да се започне акция срещу министри, за да се
Коментари Харесай

Адвокатът на Нено Димов: Очакваше се да започне акция срещу министри


Очаквах да се стартира акция против министри, с цел да се отбрани позицията на прокуратурата, че ще стартира да се бори с високите етажи на властта, която се обявява дълго в последните месеци, изключително по отношение на смяната на фигури в държавното обвиняване. Това съобщи Ина Лулчева, юристът на подалия оставка министър на околната среда и водите Нено Димов.

Министър Нено Димов ще остане в следствения арест, до момента в който прокуратурата реши дали да изиска непрекъснатото му задържане под стража.

За bTV юристът изясни, че от всичко изложено на вчерашната конференция на прокуратурата, единственото, за което е повдигнато обвиняване към Нено Димов е по отношение на одобряването на ежемесечните графици за водоползването на сложни и значими язовири.

По думите ѝ министърът подписва графиците, които са направени от административни органи. Освен това в активността са ангажирани голям брой способени и длъжностни лица, добави тя.

Според нея министърът утвърждава графиците и носи политическата отговорност за неблагополучието в даден бранш.

„ Но да се твърди наказателна отговорност за това, че си се съобразил с оферти, направени от способени лица, е много прекомерно “, акцентира Лулчева.

„ Наказателното право не познава формалната и справедлива отговорност единствено, тъй като заемаш този пост. Никое длъжностно лице, изключително на висока позиция, не може да носи наказателна отговорност за съответни нарушавания, които са позволени, в случай че са позволени, в активността. В случая има министерство, основано към министъра, с цел да приготвя неговите решения “, посочи юристът.

Ина Лулчева разяснява, че Димов е обяснил пред следователите, че се е съобразявал с предложенията на способените органи, заради което смята, че активността му е реализирана законосъобразно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР