Очаква се засилване на всички атаки през електронната пощаПрез следващата

...
Очаква се засилване на всички атаки през електронната пощаПрез следващата
Коментари Харесай

Фишингът се очертава като топ киберзаплаха през 2019 г.

Очаква се усилване на всички офанзиви през електронната поща

През идната година в осведомителното пространство се чака появяването на повече незнайни киберзаплахи (източник: CC0 Public Domain)

С прогноза за киберзаплахите през 2019 година се ангажира компанията за сигурност Trend Micro . Експертният разбор обгръща пазарите на мобилни устройства, интернет на нещата, облачните калкулации и други области от сериозно значение.

Фишинговите офанзиви по е-поща се обрисуват като най-разпространената киберзаплаха както за самостоятелните консуматори, по този начин и за бизнеса. Очаква се растеж на всички видове офанзиви през електронна поща, включително потребление на злонамерени линкове, атачмънти и таргетирани офанзиви с подвеждащи текстови известия.
още по тематиката
От 2015 година до момента броят на фишинговите URL-адреси, блокирани от Trend Micro, е повишен с съвсем 3800%. В същото време броят на откритите набори от експлойти за същия интервал е намалял с 98%.

През идната година в осведомителното пространство се чака появяването на повече незнайни киберзаплахи, което ще ускори нуждата от използване на подходи на няколко равнища в киберзащитата. Корпоративните мрежи би трябвало да бъдат надеждно предпазени от нови и съществуващи типове офанзиви, акцентират експертите.

Trend Micro предизвестява, че опцията за работа на чиновници на фирмите от вкъщи може да се трансформира в опасност за сигурността. На фона на възходяща известност на концепцията BYOD (използване на персоналните устройства за служебни цели) фирмите следва да премислят интервенциите по събиране и разбор на данни за потребителите, присъщи на настоящите рекламни модели, защото нарушаванията ще им костват скъпо.

В обществения бранш се чака усилване на битката с подправените вести в изискванията на предизборни акции. Същевременно ще се ускорява регулаторният напън, а в центъра на вниманието ще попаднат неприкосновеността на персоналния живот и интернет на нещата.

Що се отнася до потребителската сфера, офанзивите благодарение на обществен инженеринг ще изместят експлойтите. Очаква се компрометиране на чатботовете. Акаунти на звезди ще бъдат подложени на офанзиви от вида Watering Hole. Освен това ще продължи всеобщото потребление на откраднати данни за сметки.

В клауд инфраструктура могат да се чакат огромни приключвания на данни, заради неправилна конфигурация на параметрите на сигурността по време на миграция към облака. Клауд услуги пък ще се употребяват да рандеман на криптовалута.

Trend Micro предвижда още, че през 2019 година киберпрестъпниците ще стартират да употребяват повече скрити способи за офанзиви. Все по-популярни ще стават таргетираните офанзиви, включително благодарение на изкуствен интелект.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР