Очаква се във вторник третият български културен център в РС

...
Очаква се във вторник третият български културен център в РС
Коментари Харесай

Регистрираха трети български културен център в РСМ

Очаква се във вторник третият български културен център в районен съд Македония да бъде регистриран от Агенцията по вписванията в Скопие. Той ще се споделя „ Цар Фердинанд “ и се основава в град Богданци, намиращ се в южната част на прилежащата ни страна.Това съобщи в „ Сиеста “ по Дарик радиоВиктор Стоянов от Фондация „ Македония “.

Той изясни, че още в петък са импортирани всички документи по закон, както и разрешение от цар Симеон II да се употребява името на дядо му Фердинанд.

„ Хората, които го основават, са локални българи, които развиват културно-просветна българска активност от години, само че в този момент с този клуб се официализира тяхната активност. Надявам се, че Скопие няма да сътвори проблеми с документите “, съобщи Стоянов.

На въпрос дали се чакат нови провокации от районен съд Македония, той показа, че това е допустимо.

„ Виждаме, че това, което се случва в районен съд Македония са най-вече провокации, в това число и противозаконни, това се подхранва от реториката в медиите, от думите, които използватполитиците в Скопие, от просветителната система, от това, което учат децата. Този национализъм, възпитаван в обществото там, в последна сметка дава своите горчиви плодове, посредством нахлуване върху българи, палежи на клубове. Хората, които основават клуба, към този момент имат анонимни закани и ние се стараем да ги пазим, да не провокираме експанзия върху тях, да сътворяваме мостове с почитание сред двата народа, несъмнено, че са вероятни провокациите, “ съобщи Стоянов.

По негови думи признаването на цар Самуил като български цар е забележителен прогрес. Предстои ново събиране на комисията в средата на септември.

Клон на Фондация „ Македония “ ще има и в албанската столицаТирана до 10 дни, с цел да може да се развива културно-просветната активност за доближаването на двете общества.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР