Очаква се в петък СЕМ да представи проект за предсрочното

...
Очаква се в петък СЕМ да представи проект за предсрочното
Коментари Харесай

СЕМ глоби БНР с 27 хил. лв. заради прекъсването на "Хоризонт"

Очаква се в петък Съвет за електронни медии да показа план за предварителното преустановяване на мандата на гералния шеф на БНР Светослав Костов

© Надежда Чипева Съветът за електронни медии (СЕМ) наложи на Българското национално радио (БНР) две санцкии в размер на 27 000 лв.. Това стана на съвещанието на регулатора в сряда.
Първата санкция е в размер на 7000 лв. поради нарушение на самостоятелната лицензия за непредоставяне на радиопрограма 24 часа. Тя бе нарушена с близо петчасовото прекъсване на стратегия " Хоризонт " на 13 септември.
Втората санкция е 20 000 лв. за нарушение на правилото за гарантиране правото на информация, също обвързвано със прекъсването на главната стратегия на БНР.

Ефектите, които провокира прекъсването на главната стратегия на радиото - " Хоризонт ", и задълбочилата се в следствие рецесия в медиата, обвързвана с натиска за премахване на журналиста на общестеното радио Силвия Великова, безспорно са доста по-големи от плануваните в закона санкции. Затова и по време на изключителното си съвещание в края на предходната седмица медийния регулатор даде период от седем дни на генералния шеф на радиото Светослав Костов да подаде оставка. В противоположен случай Съвет за електронни медии ще приготви план за предварителното преустановяване на мандата му. Костов обаче твърди изрично, че не има намерение да подаде оставка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Наложените през днешния ден санкции, ще станат част от претекстовете за отстраняването на генералния шеф.
Независимо от възможното му премахване обаче главният проблем в рецесията с публичното радио остава неуреден - да бъде изяснено от кое място е пристигнал натискът за отстраняването на журналистката Силвия Великова поради сериозната й позиция по процедурата за избора на новия основен прокурор.

Съвет за електронни медии към този момент е изпратил сигнал до прокуратурата за това - след срещата с редколегията на " Хоризонт ", на която бяха изнесени обстоятелства за външен напън над публицисти и над самия общоприет шеф.
Именно в следствие напън в началото бе свалена от ефир и бе лишен ресора правораздаване на Силвия Великова, а след това за близо пет часа бе изключен сигналът на стратегия " Хоризонт ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР