Очаква се в първите дни на парламента в дневния ред

...
Очаква се в първите дни на парламента в дневния ред
Коментари Харесай

Автомобилният състезател Димитър Илиев: Преживях много катастрофи, но още съм жив благодарение на...

Очаква се в първите дни на Народното събрание в дневния ред на народните представители да влязат и незабавни промени в Закона за придвижване по пътищата за наложителни колани в рейсовете след злополуката край Своге, при която починаха 17 души.

Поне след година всички рейсове ще са с...

Трябва ли наложителните колани да бъдат сложени във всички рейсове и това ли е повода за огромния брой жертви на пътя - тематиката разясниха в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия автомобилният играч и специалист по пътна сигурност Димитър Илиев и Петър Захариев, член на УС на Националната асоциация на автомобилните превозвачи.

Караянчева безапелационна: Коланите ще станат наложителни за всички рейсове

" Само човек, който не е преживявал злополука, може да има надменно отношение към защитните колани. Имал съм опцията неведнъж да върша злополука по време на съревнование и знам, че точно колана е нещото, което избавя човешки живот. Точно по тази причина заставам твърдо зад позицията, че МПС-тата би трябвало да бъдат съоръжение с колани, само че и пасажерите в тях да ги употребяват както на предните, по този начин и на задните седалки ", сподели автомобилният играч и специалист по пътна сигурност Димитър Илиев.

Що се отнася до рейсовете, по думите му, там нещата са малко по-сложни.

" Според мен колани би трябвало да има и те би трябвало да бъдат употребявани от пасажерите. Защото хората не са осведомени по тази причина какъв брой значим е коланът и по какъв начин той избавя живота в една злополука и по тази причина подценяват този миг и не ги употребяват ", сподели още специалистът.

Петър Захариев също е безапелационен за безспорната роля на коланите.

" Те са изключително нужни, в това число в рейсовете. Всички нови рейсове след 2008 година са оборудвани с колани ", разяснява той.

" Нашето мнение, на превозвачите, е, че старите рейсове мъчно ще се преоборудват заради техническа спецификация. Монтирането на коланите е градивна смяна на седалките, за която се изисква съответния документ от завода производител. Този документ сигурно няма да бъде публикуван, тъй като в нито една европейска страна такава процедура няма ", изясни превозвачът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР