Очаква се утре турският съд да обяви решението си дали

...
Очаква се утре турският съд да обяви решението си дали
Коментари Харесай

В петък става ясно дали Света София ще стане джамия, очаквания

Очаква се на следващия ден турският съд да разгласи решението си дали " Света София " ще се трансформира в настояща джамия, предава БГНЕС.
Според в. Kathimerini решението ще гласи, че превръщането на храма в музей през 1934 година е било нелегално. Това ще проправи пътя за възобновяване на базиликата като джамия, макар интернационалните реакции. Изданието цитира Reuters, съгласно която законността на взетото през 1934 година решение е противоречива.
Функционер от ръководещата партия на Ердоган, която има ислямистки корени, също твърди, че решението " в интерес на анулацията " се чака в петък.
Проправителственият колумнист Абдулкадир Селви писа във в. „ Huriet “, че съдът към този момент е постановил решението за анулация и ще го разгласява в петък. " Този народ чака 86 години. Съдът подвигна възбраната за „ Света София “, написа той.
Асоциацията, която заведе делото, твърди, че „ Света София “ е благосъстоятелност на султан Мехмед II, който през 1453 година завладява града - тогава Константинопол, и трансформира 900-годишната византийска черква в джамия.
Отделни представители на Турция се борят от дълго време за превръщането на „ Света София “ в джамия, като настояват, че това ще показа по-добре страната като извънредно мюсюлманска. Предложението за това обаче пристигна от президента Реджеп Тайип Ердоган, който изиска паметникът от международното завещание на ЮНЕСКО да бъде възобновен като джамия.
Перспективата от сходно решение провокира угриженост измежду администрацията в Съединени американски щати, Русия и Гърция, както и измежду християнските църковни ръководители.
Вселенският патриарх Вартоломей съобщи, че такава смяна ще разочарова християните и ще " раздели " Изтока и Запада. Главата на Руската православна черква разгласи, че това би заплашило християнството.
Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и Гърция също приканиха Турция да резервира статута на музея.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР