Очаква се управляващите да се съберат на пореден коалиционен съвет

...
Очаква се управляващите да се съберат на пореден коалиционен съвет
Коментари Харесай

Нов коалиционен съвет решава кой да смени Манолев, очакват нови министри в сряда

Очаква се ръководещите да се съберат на следващ съдружен съвет във връзка рокадите в кабинета. Те ще обсъдят кого да предложат за нов министър на превоза, откакто през вчерашния ден първият претендент за поста Александър Манолев се отхвърли.

Най-вероятно срещата ще е в понеделник. Пред OFFNews вицепремирът Валери Симеонов удостовери, че точно тогава ще бъде разисквана създалата се обстановката. Той отхвърли да разяснява дали ще бъде подложен и въпросът с освобождението на други министри. По думите му ръководещите към този момент ще се събират всеки понеделник.

По информация на OFFNews към момента няма хрумвания за нови оферти за транспортен министър, което може да отсрочи съдружния съвет и той да не се организира в първия ден на идната седмица. Вероятно в неделя вечер ще бъде решено дефинитивно дали ръководещите ще се съберат в понеделник. Въпреки неяснотата обаче оставките на тримата министри и приемането на техните заместници може да влезе в пленарната зала в сряда. 

Част от хората в ръководещата коалиция - и от ГЕРБ, и от " Обединените патриоти " - наподобяват удовлетворени от развоя с Манолев и това, че той се отхвърли да стане министър на превоза. Той взе това решение след обява в " Капитал " с детайлности към предишното му. Текстът разкрива, че е бил обвиняем за причиняване на телесна щета на пътя, само че по-късно е оневинен. В публикацията се твърди, че той имал и съдружници от сенчестия бизнес. Самият Манолев видя в публикацията целенасочена офанзива против него и загатна, че ще си търси правата в съда.

След вчера обаче спънките пред приемането на трите оставки, които бяха поискани от премиера поради нещастието на пътя край Своге и провокираха напрежение сред ръководещите при започване на месеца, стават още повече. 

Очаква се предходният акт на Министерския съвет за освобождението на Радев, Московски и Нанков и назначението на Маринов, Манолев, Аврамова, който беше импортиран в деловодството на Народното събрание, да бъде изтеглен щом постъпи новият с името на новия претендент за транспортен министър. Възможно е обаче остарелият акт да не бъде изтеглян, а просто да не бъде подложен на гласоподаване, настояват от ГЕРБ. 

Пред промяната на министрите обаче съществува и още една пречка и тя е неподписаният от президента Румен Радев декрет за освобождението на претендента за вътрешен министър Младен Маринов от настоящия му пост на основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Рокадите в кабинета трябваше да бъдат утвърдени от Народното събрание още през вчерашния ден, само че точката беше отсрочена поради неналичието на декрет. Ако обаче президентът беше подписал, в този момент Манолев щеше да е министър, а това щеше да е следващ проблем пред ръководещите, на които евентуално щеше да се наложи да изискат оставката му часове след назначението му.

В момента Радев е на посещаване в Рига и евентуално указът ще бъде подписан най-рано на 15 септември. В същото време осведомени настояват, че Радев е подготвен да подпише указа още през днешния ден. Законът за Министерство на вътрешните работи обаче не планува период, в който това да бъде направено. Източници от Народното събрание и президенството настояват, че Маринов сигурно ще бъде освободен от поста на основен секретар до сряда. 

В Народното събрание освобождението на тримата министри и одобряването на новите попълнения в кабинета ще бъдат гласувани поотделно. Очаква се депутатите на вицепремиера Валери Симеонов да не поддържат оставките, само че да гласоподават " за " новите министри. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР