Очаква се температурите да се покачат в голяма част от

...
Очаква се температурите да се покачат в голяма част от
Коментари Харесай

Ел Ниньо вдига температурите в голяма част от света

Очаква се температурите да се повишат в огромна част от света след появяването на Ел Ниньо в тропическата част на Тихия океан за първи път от седем години насам, заяви Световната метеорологична организация (СМО) във вторник, представена от АП и Агенция Франс Прес.

Явлението Ел Ниньо - стопляне на температурата на водната повърхнина в източната и централната част на Тихия океан, е придружено от рискови метеорологични прояви - от тропически циклони до проливни дъждове и тежка суша.

Изявлението на СМО удостоверява отчет от предходната година на Центъра за климатични прогнози към Националното ръководство на Съединени американски щати за проучване на океаните и атмосферата, съгласно който явлението към този момент се е завърнало.

Най-горещата година в света в историята - 2016 година, съответства с пик на Ел Ниньо, макар че съгласно специалисти изменението на климата подхранва стоплянето даже в години без това събитие.

Според СМО обаче този връх скоро може да бъде усъвършенстван. Организацията разгласи през май, че е налице огромна възможност една от идващите пет години да стане най-горещата в историята заради Ел Ниньо и антропогенното световно стопляне.

„ Да ви кажа дали това ще е актуалната или идната година е мъчно “, сподели Вилфран Муфума Окия, началник на Регионалната работа за климатични прогнози към СМО, пред кореспонденти в Женева във вторник.

„ Това, което знаем, е, че през идващите пет години евентуално ще имаме една от най-топлите години в историята “, посочи той.

По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад около екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, създавайки по-топла температура на повърхността на океана. Явлението се случва приблизително на всеки две до седем години и може да продължи от девет до 12 месеца съгласно СМО. Обикновено се свързва с увеличение на преваляванията в някои региони на света като южната част на Южна Америка, южната част на Съединените щати, Рога на Африка и Централна Азия.

В предишното е причинявало тежки засушавания в Австралия, Индонезия, елементи от Южна Азия, Централна Америка и северната част на Южна Америка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР