Очаква се тази седмица избирателите в Лондон да накажат Консервативната

...
Очаква се тази седмица избирателите в Лондон да накажат Консервативната
Коментари Харесай

На изборите в Лондон Тереза Мей вероятно ще претърпи загуба, но не пълна

Очаква се тази седмица гласоподавателите в Лондон да санкционират Консервативната партия на премиера Тереза Мей на изборите за локални съветници. Това може да окуражи критиците на нейната тактика за Брекзит, само че не и да докара до рухването й от власт.

В четвъртък в Лондон и няколко други региона ще избират локалните служители, които дават отговор за ежедневните обществени разноски. Вотът визира въпроси като събирането на боклука и ремонтите на пътищата, само че и националния спор за имиграцията, и проекта на Мей да извади Англия от Европейския съюз след референдума от 2016 година

Изборите са показателни за публичните настройки и анкетите демонстрират, че гласоподавателите са подготвени да произнесат сериозна присъда както за водачеството на Мей, по този начин и за 8-годишното ръководство на партията й, водеща политика на орязване на обществените разноски за подсилване на английските финанси.

" Естествено е държавно управление, което е било на власт осем години с стратегия за икономии, да понесе загуби при избори ", споделя Робърт Хейуърд, някогашен закостенял народен представител, който в този момент е член на горната камара на Народното събрание и експерт по предизборни изследвания.

Изследване на " Югав ", оповестено на 26 април, дава на опозиционната Лейбъристка партия отпред с Джереми Корбин 22 % преднина пред консерваторите в Лондон, което се чака да бъде най-хубавият й резултат в столицата за последните 40 години.

Вотът в четвъртък ще се състои по-малко от година след изключителните парламентарни избори, разрушили непоклатимите до тогава основи на поста на Мей и лишили партията й от болшинство, което тя се надяваше елементарно да завоюва.

Резултатът от парламентарните избори е отслабено управление, открити различия измежду консервативните депутати за излизането от Европейски Съюз и боязън у някои вложители, че държавното управление й може да падне и да бъде сменено от водената от социалистите лейбъристка партия.

Изборите в четвъртък няма непосредствено да повлияят на практическата дарба на Мей да ръководи: те няма да доведат до смяна в депутатските места в Народното събрание, няма да се отразят и на нежното работно болшинство, което тя има с помощта на договорка с по-малка партия.

Но по-слабият резултат ще окуражи критиците в личната й партия и може да усложни към този момент нелеката задача за използване на нейния проект за Брекзит без отстъпки на проевропейските фракции, като да вземем за пример единодушие за оставане в митническия съюз на Европейски Съюз.

" Политиците постоянно гледат последните резултати от изборите и естествено ще се вгледат в това, което ще се случи на 3 май, и ще си създадат заключения ", споделя Хейуърд и прибавя: " То ще има отражение върху това, което ще се случи с бюджета. Дали възприемаме по-войнствен метод към митническия съюз, Брекзит, медицинските сестри или броя на служителите на реда? ".

Ключовите резултати в Лондон ще дойдат от Уондзуърт и Уестминстър, два региона със мощни консервативни обичаи, които в този момент може да се окажат в ръцете на лейбъристите. Но се допуска, в случай че се стигне до тотално проваляне на консерваторите, че няма да има нови апели за оставка на Мей.

Партията й е надълбоко разграничена по въпроса за Брекзит, само че нито фракцията, която желае безапелационен бракоразвод с Европейски Съюз, нито тези, които са за по-тесни връзки със съюза, не показват предпочитание за промяна на управлението, преди Англия да е напуснала блока.

Ниски упования

За благополучие на Мей упованията са ниски.

През последните десетилетия Лондон е дал своя вот повече за лейбъристите, предпочитайки тяхната по-либерална политика към имиграцията и обществените въпроси. В момента консерваторите управляват единствено осем от 32 региона.

Изненадващият растеж на известността на лейбъристите под управлението на Корбин като решителен фактор за изборния крах на Мей през 2017 година, се усети мощно и в Лондон. Партията завоюва 54.5 % от гласовете в Лондон предходната година - повече от всяка друга партия за последните 70 години.

Заради мощното орязване на разноските, следено от Мей и нейния предходник Дейвид Камерън, и непопулярността на Брекзит в столицата, където 60 на 100 гласоподаваха против него (за съпоставяне в страната резултатът бе 52 % " за " и 48 против), някои от оставащите консервативни замъци се чака да бъдат застрашени.

Прогнозите са мрачни, само че Мей има въпреки всичко опция да се показа добре.

Анкетите демонстрират, че реакцията й на офанзивата с нервнопаралитично вещество против някогашния съветски двоен сътрудник в Англия през март и решението за военни дейности против Сирия са подобрили имиджа й.

Лейбъристите, противоположното, може да завоюват мандати и надзор върху региони в Лондон, само че още не се на висотата на огромните упования, подбудени по-добрия си резултат на парламентарните избори предишното лято.

" За лейбъристите в този момент е по-трудно да получат по-добър резултат, в сравнение с за торите, тъй като упованията са ниски ", споделя Тони Травърс, професор във факултета по ръководство на Лондонското учебно заведение по стопанска система.

И до момента в който Мей завоюва от последните вътрешни и външни рецесии, Корбин бе подложен на критика от съперници и някои членове на неговата партия, че не разчита и не реагира вярно на публичните настроения.

Партията му в последно време се оказа затънала в привличащ вниманието на медиите спор с еврейската общественост за това, което съгласно нея е некадърност партията да се избави от антисемитизма на своите членове. Това може да понижи опциите й да завоюва регион като Барнет, който по данни на последното броене има максимален дял еврейски поданици в Англия - 15.5 %.

Въпреки това анкетите демонстрират, че лейбъристите въпреки всичко ще пожънат триумф. Лейбъристки деятели споделят, че това е трайно доказателство за капацитета на " Проекта Корбин ", и даже в случай че предвижданите резултати не се осъществят, те към този момент мислят за по-доброто си показване на парламентарните избори.

" Ние гледаме на всичко това като на суха подготовка за парламентарните избори, в действителност... усъвършенствайки техниките на акцията и пробвайки се да използван нови ", споделя Джоузеф Тод, представител на авторитетната организация Моментъм, агитираща в поддръжка на Корбин, и прибавя: " Това е нова крачка за " Проекта Корбин ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР