Очаква се тази седмица избирателите в Лондон да накажат Консервативната

...
Очаква се тази седмица избирателите в Лондон да накажат Консервативната
Коментари Харесай

Тереза Мей е изправена пред изборно поражение в Лондон


Очаква се тази седмица гласоподавателите в Лондон да санкционират Консервативната партия на премиера Тереза Мей на изборите за локални съветници. Това може да окуражи критиците на нейната тактика за Брекзит, само че не и да докара до рухването й от власт, предава организация Ройтерс.

В четвъртък в Лондон и няколко други региона ще избират локалните служители, които дават отговор за всекидневните обществени разноски. Вотът визира въпроси като събирането на боклука и ремонтите на пътищата, само че и националния спор за имиграцията, и проекта на Мей да извади Англия от Европейския съюз след референдума от 2016 година

Изборите са показателни за публичните настройки и анкетите демонстрират, че гласоподавателите са подготвени да произнесат сериозна присъда както за водачеството на Мей, по този начин и за 8-годишното ръководство на партията й, водеща политика на орязване на обществените разноски за подсилване на английските финанси.

" Естествено е държавно управление, което е било на власт осем години с стратегия за икономи, да понесе загуби при избори ", споделя Робърт Хейуърд, някогашен закостенял народен представител, който в този момент е член на горната камара на Народното събрание и експерт по предизборни изследвания.

Изследване на Югав, оповестено на 26 април, дава на опозиционната Лейбъристка партия отпред с Джереми Корбин 22 % преднина пред консерваторите в Лондон, което се чака да бъде най-хубавият й резултат в столицата за последните 40 години.

Вотът в четвъртък ще се състои по-малко от година след изключителните парламентарни избори, разрушили непоклатимите до тогава основи на поста на Мей и лишили партията й от болшинство, което тя се надяваше елементарно да завоюва.

Резултатът от парламентарните избори е отслабено управление, открити различия измежду консервативните депутати за излизането от Европейски Съюз и боязън у някои вложители, че държавното управление й може да падне и да бъде сменено от водената от социалистите лейбъристка партия.

Изборите в четвъртък няма непосредствено да повлияе на практическата дарба на Мей да ръководи: той няма да докара до смяна в депутатските места в Народното събрание, няма да се отрази и на нежното работно болшинство, което тя има с помощта на договорка с по-малка партия.

Но по-слабият резултат ще окуражи критиците в личната й партия и може да усложни към този момент нелеката задача за използване на нейния проект за Брекзит без отстъпки на проевропейските фракции, като да вземем за пример единодушие за оставане в митническия съюз на Европейски Съюз.

" Политиците постоянно гледат последните резултати от изборите и естествено ще се вгледат в това, което ще се случи на 3 май, и ще си създадат заключения ", споделя Хейуърд и прибавя: " То ще има отражение върху това, което ще се случи с бюджета. Дали възприемаме по-войнствен метод към митническия съюз, Брекзита, медицинските сестри или броя на служителите на реда? ".

Ключовите резултати в Лондон ще дойдат от Уондзуърт и Уестминстър, два региона със мощни консервативни обичаи, които в този момент може да се окажат в ръцете на лейбъристите.

Но се допуска, в случай че не се стигне до тотално проваляне на консерваторите, че няма да има нови апели за оставка на Мей.

Партията й е надълбоко разграничена по въпроса за Брекзита, само че нито фракцията, която желае безапелационен бракоразвод с Европейски Съюз, нито тези, които са за по-тесни връзки със съюза, не показват предпочитание за промяна на управлението, преди Англия да е напуснала блока.

За благополучие на Мей упованията са ниски.

През последните десетилетия Лондон е дал своя вот повече за лейбъристите, предпочитайки тяхната по-либерална политика към имиграцията и обществените въпроси. В момента консерваторите управляват единствено 8 от 32 региона.

Изненадващият растеж на известността на лейбъристите под управлението на Корбин като решителен фактор за изборния крах на Мей през 2017 година, се усети мощно и в Лондон. Партията завоюва 54,5 % от гласовете в Лондон предходната година - повече от всяка друга партия за последните 70 години.

Заради мощното орязване на разноските, следено от Мей и нейния предходник Дейвид Камерън, и непопулярността на Брекзита в столицата, където 60 на 100 гласоподаваха против него (за съпоставяне в страната резултатът бе 52 % " за " и 48 против), някои от оставащите консервативни замъци се чака да бъдат застрашени.

Прогнозите са мрачни, само че Мей има въпреки всичко опция да се показа добре.

Анкетите демонстрират, че реакцията й на офанзивата с нервнопаралитично вещество против някогашния съветски двоен сътрудник в Англия през март и решението за военни дейности против Сирия са подобрили имиджа й.

Лейбъристите, назад, може да завоюват мандати и надзор върху региони в Лондон, само че още не се на висотата на огромните упования, подбудени по-добрия си резултат на парламентарните избори предишното лято.

" За лейбъристите в този момент е по-трудно да получат по-добър резултат, в сравнение с за торите, тъй като упованията са ниски ", споделя Тони Травърс, професор във факултета по ръководство на Лондонското учебно заведение по стопанска система.

И до момента в който Мей завоюва от последните вътрешни и външни рецесии, Корбин бе подложен на критика от съперници и някои членове на неговата партия, че не разчита и не реагира вярно на публичните настроения.

Партията му в последно време се оказа затънала в привличащ вниманието на медиите спор с еврейската общественост за това, което съгласно нея е некадърност партията да се избави от антисемитизма на своите членове. Това може да понижи опциите й да завоюва регион като Барнет, който по данни на последното броене има максимален дял еврейски поданици в Англия - 15.5 %.

Въпреки това анкетите демонстрират, че лейбъристите въпреки всичко ще пожънат триумф. Лейбъристки деятели споделят, че това е трайно доказателство за капацитета на " Проекта Корбин ", и даже в случай че предвижданите резултати не се осъществят, те към този момент мислят за по-доброто си показване на парламентарните избори.

" Ние гледаме на всичко това като на суха подготовка за парламентарните избори, усъвършенствайки техниките на акцията и пробвайки се да използван нови ", споделя Джоузеф Тод, представител на авторитетната организация Моментъм, агитираща в поддръжка на Корбин, и прибавя: " Това е нова крачка за " Проекта Корбин ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР