Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2

...
Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2
Коментари Харесай

Проф. Асен Балтов: Парите за здраве не достигат, защото има 500-700 хил. неосигурени

Очаква се тази година парите за болничната помощ, към 2 милиарда лева, да стигнат. Това съобщи за Българска национална телевизия шефът на “Пирогов ” проф. Асен Балтов, съобщи БГНЕС.

“Следващата стъпка е да желаеме увеличение на клиничните пътеки и повече пари опазване на здравето в здравната система. Нещо, което министър Ананиев се пробва да прави към този момент една година посредством слагането на обществена полемика на няколко модела ”, заяви шефът на УМБАЛСМ “Пирогов ” проф. Асен Балтов. И добави, че предстоят съществени договаряния сред БЛС и НЗОК, при които да се намерения за нарастване на парите за опазване на здравето.

Според него не може да се приказва за увеличение на размера на здравните вноски, защото сега е огромен броят на неосигурените – сред 500 000 и 700 000 души.

Раздържавяването на НЗОК ще разреши да се ускори конкуренцията, да има по-качествено опазване на здравето. Нещо, което сега малко липсва, защото се натъртва на количествено опазване на здравето, с цел да имаме по-голям фонд, с който да разполагаме, сподели проф. Балтов. “Не бих споделил, че “Пирогов ” има терзания с тези нови играчи, тъй като лечебните заведения, които оферират сложна услуга, ще бъдат търсени и ще бъдат наложителен сътрудник на тези фондове. Проблем ще имат дребните частни лечебни заведения, които се пробват да надграждат в нещо, което липсва в огромните лечебни заведения ”.

Той сподели, че няма да има закриване на лечебни заведения, по-правилно е да има вливане на лечебни заведения, с цел да се резервира ресурсът.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР