Очаква се търговското споразумение между Европейския съюз и Сингапур, което

...
Очаква се търговското споразумение между Европейския съюз и Сингапур, което
Коментари Харесай

Търговското споразумение между ЕС и Сингапур влиза в сила

Очаква се комерсиалното съглашение сред Европейския съюз и Сингапур, което влиза в действие от 21 ноември , да улесни двустранната търговия, която и в този момент е в много огромни размери. Много компании ще употребяват Сингапур като място за агресия в Югоизточна Азия.

През февруари тази година споразуменията за търговия и вложения сред Европейски Съюз и Сингапур получиха утвърждението на Европейския парламент откакто бяха утвърдени от всички страни членки на Евросъюза. Преговорите за партньорство и съдействие започнаха през 2005 година. А висшият представител и заместник-председател Федерика Могерини и нейният сътрудник - министърът на външните работи на Сингапур Вивиан Балакришнан, подписаха документа по време на срещата на върха на АСЕМ на 19 октомври предходната година.

Това е първата реализирана договореност на Европейския съюз с страна от Югоизточна Азия и основа за по-тесни взаимоотношения сред Европа и един от най-динамичните райони в света.

Сингапур е най-големият търговски сътрудник на Европейски Съюз в района на Югоизточна Азия, като двустранната търговия със артикули надвишава 53 милиарда евро, а търговията с услуги е на стойност 51 милиарда евро. Показателен е и обстоятелството, че над 10 000 сдружения от общността са се записали в Сингапур и го употребяват като център за целия Тихоокеански регион. Сингапур е също най-предпочитаното място за европейски вложения в Азия.

Съгласно съглашението за търговия Сингапур ще отстрани всички останали мита върху продуктите от Евросъюза. И дружно с това ще се задължи да не трансформира съществуващия безмитен достъп за всички останали артикули от общността. То ще даде опция за правна отбрана на 190 емблематични европейски хранителни артикули и питиета, известни като географски означения.

Постигната е сделка в редица съществени браншове Сингапур да отстрани пречките пред търговията, разнообразни от митата, като да вземем за пример признае изпитванията на Европейски Съюз за сигурност на колите и доста електронни уреди или одобри етикетите, които предприятията на Европейски Съюз употребяват за текстилните произведения.

През октомври предходната година българското държавно управление одобри решение за сключване на Споразумението за свободна търговия сред Европейския съюз и Република Сингапур.

С него се дефинират изискванията за икономическите оператори от Европейски Съюз, в това число и от България, да се възползват в цялостна степен от опциите, основани в Сингапур. С подписването на документа за българските експортьори ще се основат и условия за усъвършенстван достъп до пазара на артикули и услуги в Сингапур. Споразумението надвишава съществуващите в границите на СТО задължения в доста сфери, като услуги, публични поръчки, нетарифни бариери и отбрана на интелектуалната благосъстоятелност и други.

Сингапур e значим стопански сътрудник и напъните ни са ориентирани към поощряване на двустранното съдействие и усилване на икономическите връзки сред двете страни, означават от Министерството на стопанската система. За България е значимо привличането на вложители, които биха могли да употребяват капацитета и преимуществата на страната ни като мост към големия пазар на Европейски Съюз и района.

България отдава значение на бързото подписване на Всеобхватното съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Сингапур, защото страните от Азия са предпочитан сътрудник за страните членки на Евросъюза, като през последните години страната ни също засилва съдействието си със страните от азиатския континент.

Споразумението планува либерализиране и улеснение на търговията и вложенията, включително основаване на зона за свободна търговия. Търговско съглашение, съдържа с изключение на разпореждания за намаляването на митата и нетарифните спънки в региона на търговията със артикули и услуги, също по този начин и разпореждания в други области, свързани с търговията - отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, вложения, публични поръчки, конкуренция и стабилно развиване.

Чрез спогодбата се чака повече български артикули да влязат в Сингапур. Сключването на съглашението ще даде опция и за опознаване на българския пазар и капиталовата среда у нас.

Търговско-икономическите връзки сред България и Сингапур са на приливи и отливи. За предходната година общата стойност на стокообмена възлиза на 345.8 млн. щ.д., което е нарастване с 41.4% по отношение на 2017-а. Износът е за 299.2 млн. щ.д. и растеж от 46 на 100. Вносът пък се равнява на 46.6 млн. щ.долара. Добрата вест е, че външнотърговското салдо е позитивно за България.

За първите шест месеца на тази година общата стойност на стокообмена е 91.5 млн. щ.д., само че демонстрира понижение с 48.3% по отношение на същия интервал на предходната година, както и експортът и импортът.

През първите шест месеца на 2019 година износът ни за Сингапур се образува главно от: масла, получени при дестилацията на каменовъглени катрани при висока температура; интегрални схеми и електронни микрокомплекти; сурови или необработени тютюни; боклуци от тютюн; продукти и уреди за физическа култура; елементи, извънредно или основно предопределени за уредите от позиции NN 8535, 8536 или 8537 и други.

Най-голям процентен дял във вноса ни от Сингапур заемат: елементи и такъми за транспортните средства; автоматизирани машини за обработка на информация; други произведения от пластмаси и произведения от другите материали от NN 3901 до 3914; акрилови полимери в първоначални форми; принадлежности и апарати за премерване или надзор на дебита, равнището, налягането или другите променливи характерности на течности или газове и други.

Сингапур е наложил възбрана за реклама на тютюневи произведения, макар че продажбата на самите тютюневи артикули не е неразрешена. Забрана е наложена и на някои други артикули и услуги, като фармацевтични артикули, лекарства, както и на юридически, медицински и счетоводни услуги.

Сингапурските вложения в България за интервала 1998-2018 година възлизат на 13 млн. евро. Няма данни за осъществени сингапурски вложения в България преди 1998 година.

Република Сингапур е островен град-държава в Югоизточна Азия, ситуирана в южната част на Малайския полуостров. Името Сингапур произлиза от санскрит, формирано е от думите синга, сингха ( "лъв ") и пура ( "град "), и значи "Лъвов град ". Девизът на града е: "Напред Сингапур ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР