Очаква се строителството да бъде един от моторите на икономическия

...
Очаква се строителството да бъде един от моторите на икономическия
Коментари Харесай

Петя Аврамова: Безопасността на пътищата остава топ приоритет

Очаква се строителството да бъде един от моторите на икономическия напредък през 2019 година, съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Аврамова взе присъединяване в Осмия спорен конгрес „ Строителството през 2019 година – вероятности и провокации “. Целта на конференцията е да очертае проблемите и провокациите пред строителния бранш, както и вероятностите за развиването му.

„ Новият политически сезон стартира динамично, само че стопанската обстановка е спокойна и предвидима, което от първостепенно значение на бизнеса “, увери Аврамова.

Според нея положителните темпове на развиване в главните сегменти на строителния бранш ще се запазят, а 2019 година се чака да бъде основна и за пътното строителство.

„ През тази година от Министерство на регионалното развитие беше дадена зелена светлина на планове за близо 3 милиарда лв., чиято реализация ще продължи в идващите години. Нашият топ приоритет остава сигурността на пътната инфраструктура “, безапелационна бе Аврамова. Тя напомни, че сега Агенция „ Пътна инфраструктура “ прави инвентаризация на автомагистралите, първокласните, второкласните и третокласните пътища в страната, както и нужните ограничения, които би трябвало да бъдат набелязани. На базата на систематизиран докла ще бъде изработен разбор и план на нужните средства, а най-тежките сектори ще бъдат с приоритет.

„ Специално внимание ще продължим да обръщаме на сигурността на мостовите уреди. Ще бъдем безкомпромисни към качеството на осъществяването “, акцентира районният министър.

Тя разгласи, че от началото на месеца специалисти на министерството са почнали работа върху смяна в нормативната разпоредба, отнасящи се до гаранционните периоди за осъществяването на пътищата, както за нов строителство, по този начин и за ремонтите.

По отношение на огромните инфраструктурни обекти Петя Аврамова увери, че страната продължава построяването на Автомагистрала „ Хемус “, която нееднократно е обявявана за приоритет на държавното управление. Прогнозите са строителството на правата от Ябланица до пътен възел „ Боаза “ да приключи предварително през есента на 2019 година В момента върви строителството на правата от пътен възел „ Белокопитово “ до „ Буховци “. До края на тази година следва да бъдат оповестени публичните поръчки за още два сектора.

За Автомагистрала „ Струма “ АПИ към този момент разгласи публични поръчки за строителството през сектора през Кресненското дефиле в посока София. „ Едно огромно предизвикателство пред строителния отрасъл. Трасе с тежък терен и едни от най-високите виадукти в България “, напомни министър Аврамова.

„ През 2019 година чакаме прогрес и на други пътни артерии, които са значими за България – скоростния път Видин-Ботевград, автомагистралата Русе-Велико Търново, тунелът под Шипка, тунелът „ Петрохан “ и други “, добави още тя. Пред участниците във форума във форума районният министър разкри, че държавното управление има политическата воля част от тези обекти да бъдат осъществени с публично-частно партньорство. Общата им планирана стойност над 3 милиарда лв..

Поздравително писмо до участниците във форума бе изпратено персонално от ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, в което той показва, че страната ни се оправя добре в усвояването на европейските средства, реализирайки основни инфраструктурни планове.

Участие в полемиката взе и вицепремиерът Томислав Дончев, който очерта вероятностите пред строителния отрасъл от позиция на общественото финансиране. „ Според моите калкулации до 2023 година, единствено от средствата на Европейския съюз, за инфраструктура ще се разходват не по-малко от 1,5 милиарда лева на година. Като се прибавят и всички останали източници с обществен темперамент, уверен съм, че по всяка възможност тази сума ще се удвои “, счита Дончев.

Той акцентира, че сега на годишна база за строителство и рехабилитация на пътища се разходват към 300 млн. от бюджетни източници, а упоритостите на държавното управление са тази сума да се усили. За това ще способства и въвеждането на тол-системата.

Очакванията на вицепремиера до 2029 година са, че европейските пари, които се разходват в това число и за инфраструктура, ще бъдат със подобен и даже малко по-голям дял. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР