Очаква се следващия вторник комисията по екология на Столичния общински

...
Очаква се следващия вторник комисията по екология на Столичния общински
Коментари Харесай

Столична община обсъжда идеята за зелен билет в София


Очаква се идващия вторник комисията по екология на Столичния общински съвет (СОС) да прегледа ограниченията, препоръчани от общината, за справяне с мръсния въздух, заяви пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно с транспортния министър Ивайло Московски тя откри новопостроената пътна връзка от бул. "Брюксел " до Терминал 2 на летище София.

Припомняме, че огромните български градове имат сериозен проблем със замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), като съгласно екоминистерството съществени замърсители са колите и печките с твърдо гориво. Заради мръсния въздух Европейската комисия (ЕК) предприе наказателна процедура против България.

Официалните данни на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) демонстрират, че всеки ден има двойно превишение на нормите за ФПЧ. Това се дължи значително и на климатичните условия, само че и на отопляването с твърдо битово гориво, сподели през днешния ден кметът.

Кметът изброи съответни ограничения, които би трябвало да бъдат гласувани от общинските съветници – зелен билет за градски превоз (на цена 1 лева за деня – бел. авт.) или при по-сериозно замърсяване - безвъзмезден градски превоз. Още по тематаШофьорите в София имат един месец да ревизират дали колите им замърсяват въздухаОсем са откритите процедури от Европейска комисия против България поради околната средаИвелина Василева предлага тласъци за семействата за отопление с екогориво

„ Най-важно е да се спрат некачествените горива за отопление на пазара. Виждаме, че най-голямото замърсяване беше на 1 януари, когато трафик и придвижване в София съвсем нямаше “, сподели тя, като напомни, че екоминистерството създава стандарти за горивата за битово отопление.

„ За страдание, последната седмица по данни на Изпълнителната организация "Околна среда " виждаме съвсем всеки ден завишение на среднодневните правила към два пъти “, добави кметът.

Тя уточни, че Столична община се концентрира върху подобряването на градския превоз и привличане на хората да се движат с него.

„ Важно е жителите на София да поддържат тези ограничения. Този проблем изисква обединяването на всички хора. Основният проблем остава отоплението на твърдо битово гориво. Каквито ограничения да вземем за придвижването, за превоза, резултат ще има, когато се спре продажбата на некачествени горива “, сподели тя.

Кметът прикани всички жители, които имат опция, да преминат към по-екологични горива в дни като днешния.

Фандъкова заяви, че продължава акцията за събиране на гуми във всички региони и за към месец са събрани към 3 хиляди гуми. /investor.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР