Очаква се след пет години всеки втори да е с

...
Очаква се след пет години всеки втори да е с
Коментари Харесай

След 5 години всеки втори ще е с наднормено тегло, предупреждават лекари

Очаква се след пет години всеки втори да е с наднормено тегло, като сега 40 на 100 от хората над 18 години в света са с наднормено тегло. Това заяви проф. Здравко Каменов, шеф на Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната в Александровска болница. По думите му казусът е по-голям при дамите, в сравнение с при мъжете, а България се подрежда на едно от първите места по индикаторите за наднормено тегло и затлъстяване. Сред българките 32 на 100 са с наднормено тегло, уточни проф. Каменов, представен от Българска телеграфна агенция.

Индексът на телесна маса е справедлив аршин, който демонстрира дали човек страда от затлъстяване, само че освен тежестта е значимо за установяване на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване, сподели доцент Пламен Попиванов, шеф на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни болести в същата болница. Лекарят изясни, че разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и други също е от значително значение. Ако обиколката на талията при мъжете е над 102 см. и над 88 см. при дамите, се приема, че има нараснал риск от развиването на хронични болести.

Усложненията, които може да настъпят в резултат на затлъстяването, са сънна апнея, дислипидемия, сърдечно-съдови болести, диабет вид 2, тумори, остеоартрит, меланхолия и други Рискът от развиване на затруднения понижава доста, в случай че телесното тегло се редуцира най-малко с 5 на 100, сподели още доцент Попиванов.

Затлъстяването може да се поправя, само че към заболяването би трябвало да се подхожда мултифакторно, сподели Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница.

Терапията би трябвало да включва физически извършения, смяна в метода на живот, в метода на хранене, а когато се постанова, се включват лекарства или бариатрична хирургия, изясни доцент Темелкова. Лекарят акцентира, че в страната ни има регистрирани три медикамента за понижаване на тежестта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР