Очаква се скоро в сила да влезе еврорегламент, който ще

...
Очаква се скоро в сила да влезе еврорегламент, който ще
Коментари Харесай

Горивата ще поскъпнат заради въглеродните емисии

Очаква се скоро в действие да влезе еврорегламент, който ще вкара скица за търговия с излъчвания в превоза и в постройките. " Ще се продават излъчвания, които доставчиците на горива ще купуват. Механизмът ще бъде сходен на този във въглищните централи. Това се чака да се отрази на бензина и дизела и да ги оскъпи с 80-90 стотинки за литър в допълнение. " Това сподели Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред " Нова нюз ".
Според него сега няма фактори, които да приказват за внезапен скок на цените на горивата. Очаквам стабилизиране и по-ниски цени в идващите дни или задържане на равнища, близки до актуалните. За последните три месеца бензинът и дизелът са поевтинели с към 20%.
От сектора в това време предизвестиха, че метанът ще стане най-скъпото гориво на пазара, в случай че се върне остарялото облагане за пропан-бутана, каквото желание разгласи финансовото министерство. Скокът ще е с до 35 ст. Поскъпване ще има и при газа.
По думите на Бенчев лятото ще посрещнем с близки цени до сегашните. " Трябва да се отстрани нулевата ставка на втечнения нефтен газ и понижената Данък добавена стойност ставка за метана и газа. Това значи 24 ст. нарастване на цената на пропан-бутана и към 35 ст. - на метана, на кг. За държавния бюджет това са към 110 млн. лв. годишно в хазната ", изясни той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР