Очаква се робомобилите тип G – леки и камиони -

...
Очаква се робомобилите тип G – леки и камиони -
Коментари Харесай

Alibaba подготвя роботизирани куриери

Очаква се робомобилите вид G – леки и камиони - да понижат доста разноските за доставка на артикули, вследствие на прехода към безпилотна логистика

Новите машини Cainiao G Plus се основават в партньорство на Alibaba с компанията RoboSense

За разлика от концепцията за машини-автомати за продажба и тестване на коли в модерния метрополис, концепциите на Alibaba в региона на роботите-куриери са по-малко футуристични и се лимитираха най-много до личните хранилища на компанията, както е и в тази ситуация с съперника Amazon. Но предходната седмица китайският колос в електронната търговия показа робомобил за доставка на артикули, употребяващ лидари за навигация.

Новите машини се основават в партньорство на Alibaba с компанията RoboSense – разработчик на системи за компютърно зрение, с които автопилотът построява обемна карта на околното пространство. Очаква се робомобилите вид G (серийно създавани леки коли и камиони) да понижат доста разноските за доставка на артикули, вследствие на прехода към безпилотна логистика и серийното им произвеждане. Те ще бъдат оборудвани с разнообразни интелигентни устройства за куриерски потребности, действйки като мобилни диспечерски пунктове, точки за продажба на кафе и в други сюжети за продажби на дребно.

Автомобилът Cainiao G употребява три лидара RS-LiDAR-M1Pre: два начело и един откъм гърба, които, съгласно производителя, ще обезпечат висококачествено 3D-представяне на околната среда по време на шофиране. Технологията разрешава на автомобила да „ вижда ” ясно параметрите и изискванията за придвижване, включително разстояние, скорост, придвижване на пешеходци, коли, камиони и така нататък, като всичко това подсигурява равен поток от безпилотни коли, даже при сложни обстановки.
още по тематиката
В реалност, Cainiao G Plus е пощальон на колела, предопределен за доставка на пакети и храна в умерено (и комфортно за пешеходците) движение. Роботът ще се движи с оптималната скорост 15 км/ч, която ще понижава до 10 км/ч, в случай че в близост има хора или коли. При постигане до местоназначението, куриерът-робото може автоматизирано да разтовари пакета или да разреши на потребителя да вкара PIN код, с цел да получи стоките.

Cainiao G Plus може да бъде оборудван с контейнери с разнообразни размери. В момента роботът се тества в централата на Alibaba в Хангжу, Китай. Серийното произвеждане на машината ще стартира през актуалната година, твърди компанията.

Важна специфичност на лидарите, употребявани в робота, е неналичието на тромави механично движещи се огледала. RoboSense назовава своето решение твърдотелни лидари или MEMS LiDAR: лазерите в тях се направляват от голям брой дребни огледала, обединени в MEMS (микро-електро-механична система). Тази скица изисква единствено няколко лазерни излъчватели и приемници за сканиране на околната среда, а разграничителната й дарба е доста висока (вертикално – 0,2°).

За реализиране на същия резултат с обичаен машинален многолъчев LIDAR, ще са нужни стотици лазерни предаватели и приемници, които се въртят и сканират по едно и също време, което доста усилва разноските, понижава продуктивността и надеждността. В допълнение към към отличната продуктивност, понижения размер и усъвършенстваната непоклатимост, технологията MEMS LiDAR разрешава обилни икономии.

Интелигентна пощенска кутия „ Cainiao box ” употребява технология за различаване на лица, с цел да се отваря за куриери, може да се управлява от смарт телефон

Alibaba показа също по този начин умна пощенска кутия „ Cainiao box ”, която потребителите могат да конфигурират на входната врата на домовете си. Тя употребява технология за различаване на лица, с цел да се отключва за куриери и консуматори, като също така може да се управлява от смарт телефон. Собствениците даже могат да управляват отдалечено температурата вътре в пощенските кутии, тъй че доставената храна да остане топла или студена.

В рекламата на новото устройство Alibaba пита: какво ще стане, в случай че куриерът идва по средата на VR-танците или пък не е комфортно да отворите вратата по други аргументи? В тези случаи куриерът може да остави пратката в интелигентната кутия. Засега обаче „ Cainiao box ” е единствено идея, за която към момента не е оповестена съответна дата за стартиране на пазара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР