Очаква се ръст в обществените поръчки за строителство и реконструкция

...
Очаква се ръст в обществените поръчки за строителство и реконструкция
Коментари Харесай

1300 км тръби и над милиард лева чакат строителите от водния сектор през 2019 г.

Очаква се растеж в публичните поръчки за строителство и реорганизация на ВиК инфраструктура и пречиствателни станции

© Мария Съботинова Още по тематиката
Ще има ли пречиствателна станция в Пловдив

Градът няколко пъти се пробва да пусне поръчката за 60 млн. лева, само че поради неуредици и тъжби тя е под въпрос
30 окт 2018
230 млн. евро се насочват към планове на ВиК бранша в страната

Средствата ще са под формата на заеми, които ще утвърждава локалната конструкция на Европейска банка за възстановяване и развитие
4 окт 2018
Домакинствата ще могат да сменят отоплителни уреди със 111 млн. лева

Целта е да се премине към по-екологично отопление, с цел да се понижат равнищата на замърсяване с прахови частици в градовете
21 май 2018
Пловдив разгласи поръчка за пречиствателната станция за 59 млн. лева

Проектът за реорганизация и доизграждане на оборудването за отпадъчни води ще се финансира с европейски средства
19 мар 2018 Предстоящата година е основна за програмния интервал 2014 - 2020 година, и по-специално за плановете по оперативна стратегия " Околна среда ". През 2019 година се чака да започват огромните водни планове, сподели ръководителят на управителният съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) Илиян Терзиев, представен от в. " Строител ".

Голяма част от тях се забавяха по две аргументи. Едната е, че ВиК сдруженията трябваше да се обединят в регионални асоциации, с цел да получат достъп до европейски средства, а другата са обичайните обжалвания на търговете в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Сега обаче търговете за водно строителство ще са новата вяра на огромните в строителния отрасъл, които досега разчитат най-вече на пътни планове като автомагистрала " Струма ",

Едва на 12% изпълнена

Досега са подписани 99 контракта за 1.37 милиарда лева - 40% от общия запас на ОПОС. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова по време на Осмата национална конференция " Оперативна стратегия " Околна среда " и Програмата за развиване на селските региони в интервала 2014 – 2020 година ", проведена от КСБ и Българската асоциация по водите.

По думите на Валерия Калчева, основен шеф на Главна дирекция " Оперативна стратегия " Околна среда " в Министерство на околната среда и водите, до момента са изплатени 403 млн. лева, или 11.7% от цялата оперативна стратегия. Според нея от тези пари 219 млн. лева са изплатени през 2018 година - два пъти повече от предходната година. Общият запас е към 3.4 милиарда лева

1300 км тръби

В момента обаче във водния бранш се извършват едвам 13 плана. Тези планове са главен приоритет по ОПОС. Според информация в Информационната система за ръководство и наблюдаване на европейските средства (ИСУН) общо бюджетът им е към 2.4 милиарда лева за целия програмен интервал. Националното съфинансиране е 361 млн. лева За съпоставяне - по предпочитана ос " Въздух " са отделени към 115 млн. лева, а за " Отпадъци " - 563 млн. лева

Директор на дирекция " Водоснабдяване и канализация " в районното министерство Иванка Виденова изясни, че следва построяването и реконструкцията на 800 км водопроводи и 484 км канализация, строителството на две нови пречиствателните станции за отпадни води (ПСОВ) и реконструкциите на още 15 такива уреди.

Сред приключените планове, които Валерия Калчева цитира, са новите ПСОВ на Раднево и Банско, реконструираните ПСОВ на Шумен и Тервел, ВиК мрежата в Долна Митрополия. За предишния програмен интервал бяха построени или реконструирани 50 ПСОВ, сочи информация на " Капитал " в уеб страницата на оперативната стратегия.

София също ще се бори за средства по оперативната стратегия. " На финала сме на създаването на Регионалното прединвестиционно изследване, което е належащо, с цел да аплайваме за оптималния размер на средства по ОПОС 2014 – 2020, който е 400 млн. лева ", съобщи Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община.

За селските региони - без вода

Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) няма да приема ВиК планове през 2019 година Това стана ясно от изявление на Донка Йорданова, специалист в Дирекция " Развитие на селските региони " в Министерството на земеделието, храните и горите.

" По ПРСР беше разгласен банкет за планове за създаване и реорганизация на ВиК уреди в дребните обитаеми места. Бюджетът беше 85 млн. евро. Подадени бяха повече от 113 плана за над 200 млн. евро и бюджетът беше повишен с 42 млн. евро. Към сегашния миг са подписани 49 контракта и бенефициентите организират процедурите за избор на реализатори на утвърдените планове ", изясни Йорданова, представена в. " Строител ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР