Хилари ускорява и се приближава на изток с ярост: Последната неделна прогноза за Калифорния

...
Очаква се пустините и планините на Южна Калифорния и Южна
Коментари Харесай

Очаква се пустините и планините на Южна Калифорния и Южна Невада да бъдат най-силно засегнати от проливен дъжд, тъй като ураганът Хилари отслабва в тропическа буря.

Хилари може да дойде малко по-бързо от първоначалното очакване. Ветровете със сила на тропическа буря — устойчиви ветрове от най-малко 39 мили в час — се прогнозираха да пристигнат в окръг Сан Диего още в неделя сутринта.

В цяла Южна Калифорния служителите са особено загрижени за неделния следобед и вечерта.

Пътят на Хилари се измести леко на изток. Рискът от крайбрежни наводнения в окръг Лос Анджелис може би е намалял, но рисковете от наводнения във вътрешността все още остават значителни и особено опасни в пустините и планините.

Ето разбивка на това какво да очаквате в неделя:

Размер и скорост

Хилари е голяма буря, приблизително с размерите на щата Аризона. Както се очакваше, в неделя сутринта Хилари отслабна от ураган до тропическа буря, но все още имаше мощни максимални постоянни ветрове от 70 мили в час и все още представляваше значителна заплаха от наводнения.

Области, пораждащи безпокойство

< p>Прочетете повече: С приближаването на урагана Хилари Палм Спрингс се подготвя за пряк удар

Дъждът и наводненията са най-големият риск от Хилари, с особен риск в пустините и планините. Пътищата вече са се превърнали в реки в Долна Калифорния, казаха синоптиците, и се очаква бурята да има подобни въздействия на някои места тук.

Синоптиците предупреждават, че може да има исторически въздействия от наводнения, особено за окръзите Сан Бернардино и Иньо, като Долината на смъртта и басейна на Моронго се очаква да станат свидетели на най-големите наводнения.

Пътищата могат да бъдат затворени в Долината на смъртта и магистрала 62, която минава покрай северния край на националния парк Joshua Tree.

В окръг Лос Анджелис районът с най-висок риск ще бъде в райони като Сан Габриел Планини и долината на антилопата, където има висок риск от опасни и разрушителни наводнения по пътища, потоци и в квартали. Дъждът може също така да предизвика свлачища, потоци от отломки, кални потоци и свличане на камъни; някои сгради могат да бъдат изправени пред плитки наводнения.

Но районите на метрото в Лос Анджелис са силно уязвими, тъй като най-лошата част от бурята се придвижва през неделя следобед и вечерта. „Очакваме широко разпространени наводнения“, каза Джо Сирард, метеоролог в Националната метеорологична служба в Окснард. „Когато казвам широко разпространено наводнение, имам предвид потенциално наводнение в цялата страна.“

Интензивност на дъжда

Някои нива на дъжд може да надхвърлят един инч на час, дори до 1,5 инча на час. Няколко прогнози показват до 2 инча на час, казаха синоптиците. Скорост на дъжд от 1,5 инча на час е проливен дъжд, който може да доведе до катастрофални наводнения над пустиня, планина или долина.

Преди година в Долината на смъртта паднаха 1,7 инча дъжд по време на „безпрецедентни дъждове“ – какво беше най-дъждовният ден в историята — причини големи наводнения и наложи затварянето на всички пътища в парка, според Националната паркова служба.

Някои пустинни райони в Южна Калифорния могат да видят валежи за цяла година малко като период от 24 часа. Дъждът няма да е постоянен, но може да включва няколко кръга обилни валежи.

За времето на бурята Палм Спрингс може да види 4 до 5 инча дъжд през следващите няколко дни и Джошуа Трий Национален парк, между 5 и 7 инча — толкова дъжд, колкото тези райони падат за една година.

Синоптиците са вероятни внезапни наводнения по границата между Калифорния и Аризона, включително Паркър, Блайт и Юма.< /p>

Крайбрежие

В сравнение с пустините и планините, по крайбрежието дъждът от Хилари няма да е толкова екстремен, но все пак ще бъде силен. В Анахайм, Ървайн и Сан Клементе може да падне до 2,5 инча дъжд, а в Сан Диего до 2 инча дъжд.

Прочетете повече: Очакват се „широко разпространени наводнения“ в Южна Калифорния, когато Хилари се премести

Басейн и вътрешност

В окръг Лос Анджелис, Ланкастър и Актън можеха да видят 4 инча дъжд; Санта Кларита, Пасадена и Нортридж, около 3 инча дъжд; и центъра на Лос Анджелис, Лонг Бийч, Редондо Бийч, Помона и Уестлейк Вилидж, около 2 инча дъжд.

Каталина

Каталина се очаква да изпита опасни морски условия в своите пристанища в Авалон и Две пристанища. Властите в събота предприеха евакуация на жителите.

Отвъд

Бейкърсфийлд можеше да види до 2 инча дъжд; Санта Барбара, по-малко от 1 инч дъжд; и Сан Луис Обиспо, една десета от инча.

Други фактори

ВЕТРОВЕТЕ могат да бъдат достатъчно силни, за да причинят прекъсване на захранването и да причинят падане на дървета.

Най-вероятно силните ветрове ще се усилят в неделя сутринта, достигайки връх в неделя следобед и намалявайки през нощта от неделя срещу понеделник.

Пиковите пориви на вятъра могат да достигнат до 81 mph в Националния парк Joshua Tree и 67 mph в Wrightwood. Пиковите пориви може да достигнат 62 мили в час в Анахайм, 60 мили в час в Ървайн, 58 в Палм Спрингс и Онтарио, 54 в Биг Беър Лейк, 52 в Ривърсайд, 46 в Сан Клементе, 43 в Сан Диего и 41 в Сан Бернардино.

Прочетете повече: Ураганът Хилари вероятно е толкова голям, че ще обхване цяла Южна Калифорния, казват синоптиците

В окръг Лос Анджелис вероятните пикови пориви на вятъра може да са 44 мили в час в Санта Кларита и Ланкастър, 40 в Нортридж и Westlake Village, 35 в Авалон на остров Каталина, 32 в Помона, 31 в Пасадена, 30 в Лонг Бийч, 29 в центъра на Лос Анджелис и 26 в Редондо Бийч.

ОЧАТО на Хилари се очаква да се пресече на сушата в Мексико, около Енсенада, и след това се насочете на север точно на изток от Тихуана и Сан Диего.

Очаква се да бъде над районите на Ривърсайд и Викторвил до неделя вечерта и до полунощ в понеделник сутринта, ще бъде в пустинята Мохаве се движи на север. Прогнозата е до голяма степен да следва долината Оуенс на север, точно на изток от коридор 395 на САЩ - по същество на изток от езерата Риджкрест, Бишоп и Мамут.

Все още има шанс следата на бурята да се премести по-далеч на изток или да се насочи обратно на запад.

Прочетете повече: Актуализирана хронология на Хилари: Кога ще удари бурята? Колко лошо ще стане там, където живея?

Възможни са гръмотевични бури и светкавици. Има 20% до 30% вероятност за гръмотевични бури, което ще увеличи риска от внезапни наводнения.

ЛЕТИЩАТА вероятно ще имат закъснения или отменени полети. Международното летище в Лос Анджелис трябва да очаква вятър от изток, което обикновено причинява големи закъснения. Международното летище в Палм Спрингс съобщи, че Southwest Airlines е отменил всички битки на и извън това летище до понеделник сутринта.

Вероятността за ТОРНАДО е малка, но остава възможна. Торнадата са доста често срещани в тропическите системи и дори да възникнат, обикновено не се задържат за дълго.

ВЪЛНИТЕ ще бъдат най-високи на плажовете с южно изложение. Плажовете на Ориндж Каунти могат да видят височина на вълните между 6 и 12 фута; Окръг Сан Диего, 3 до 5 фута.

Съществува риск от КРАЙБРЕЖНО НАВОДНЕНИЕ, но се счита за нисък за района на Лонг Бийч, включително Белмонт Шорс и остров Каталина. Ако Хилари продължи по сегашния си планиран път, рискът от крайбрежни наводнения вероятно ще бъде незначителен. Но ако Хилари завие на запад, рискът от крайбрежни наводнения по крайбрежието на окръг Лос Анджелис ще се увеличи.

СТОЙТЕ ИЗВЪН ПЪТИЩАТА, ако можете, особено неделя следобед и през нощта. „Отложете пътуването, освен ако не е абсолютно необходимо“, каза Калифорнийският магистрален патрул. Но ако се налага, не шофирайте през наводнени райони и не правете рязка смяна на платното и носете спешен комплект с вода, храна, одеяла, фенерче и принадлежности за първа помощ.

Прочетете повече: „Много, много опасно“: Южна Калифорния трескаво се подготвя, тъй като ураганът Хилари се издига в

ИСТОРИЧЕСКИ КОНТЕКСТ: Последният път, когато Лонг Бийч видя значителни щети по крайбрежието от ураган, беше от Мари през 2014 г. Ураганът Мари остана доста в морето, но въпреки това причини почти 16 милиона долара щети в и около пристанището на Лонг Бийч, пробиха голям вълнолом и причиниха щети за най-малко 3 милиона долара на остров Каталина, се казва във федерален доклад.

Долината на смъртта претърпя значителни щети от наводнения само миналия август. Безпрецедентни дъждове донесоха 1,7 инча дъжд в Долината на смъртта на 5 август 2022 г., което счупи рекорда за най-дъждовен ден в метеорологичната станция Furnace Creek, съобщи Службата на националния парк. Той изпрати тежки внезапни наводнения в парка и принуди всички пътища там да бъдат затворени. Долината на смъртта обикновено получава 2,2 инча дъжд за цяла година.

Последната тропическа буря, преминала в Калифорния, беше Нора през 1997 г., според Националния център за ураганите, която отслабна в тропическа депресия няколко часа след пристигане. Той премина в САЩ по границата между Калифорния и Аризона.

Прочетете още: Преди да удари Хилари, жителите на Каталина, посетителите опаковат лодки за последна възможност за евакуация

По-известна тропическа буря удари Южна Калифорния през 1939 г., изсипвайки повече от 5 инча дъжд върху Лос Анджелис за 24 часа; документ на Националната метеорологична служба нарече тази буря „Ел Кордоназо“ или „Ударът на Свети Франциск“.

Тази буря от 1939 г. премина от океана към сушата в Сан Педро и доведе до 45 смъртни случая при наводнения в Южен Калифорния и 48 в морето. Източната долина Коачела беше наводнена с два фута вода. Фактът, че калифорнийците бяха толкова неподготвени за тази буря, накара това, което тогава се наричаше Метеорологичното бюро, да отвори офис за прогнози в Южна Калифорния, който започна работа през 1940 г., се казва в документа.

Регистрирайте се за Essential California, вашето ежедневно ръководство за новини, гледки и живот в Голдън Стейт.

Тази история първоначално се появи в Los Angeles Times.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР