Очаква се при втората процедура за концесия държавата да поиска

...
Очаква се при втората процедура за концесия държавата да поиска
Коментари Харесай

Летище София отчита над една трета ръст на пътниците през май

Очаква се при втората процедура за концесия страната да изиска двойно по-ниско предплатено заплащане от бъдещия собственик на летището - към 230 млн. лева

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Wizz Air пуска полети до Лисабон и Ница

Нискотарифната самолетна компания усилва и броя на полетите си по други направления
16 юни 2017
Летище

Искрено и персонално в каргото

На летище София от години една компания обработва товарите на множеството самолетни компании. Появата на съперник провокира мини драма. Героите са все някогашни мениджъри на аерогарата
16 юни 2017
Само ПИМК пожела товарния терминал в Пловдив

Компанията ще би трябвало да влага в оборудването за претоварване на контейнери от камиони на трен най-малко 4.6 млн. лева
29 май 2017 Почти 560 хиляди са миналите пасажери през летище София през май, което е растеж от 36.4% по отношение на същия месец на миналата година, сочи статистиката на аеропорта.
Пътувалите по интернационалните постоянни линии са се нараснали с 35%, а растежът по вътрешни линии е повече от 2 пъти по отношение на предходната година, или 24 хиляди души. Увеличение от 5% означават и пътувалите с чартърните полети - с 8387 превозени пасажери, оповестяват от летището.
Броят на кацналите и изхвърчалите самолети също пораства - с 13.4% по отношение на същия месец на миналата година.

Рекордни растежи, тесни терминали
Това са следващите рекордни стойности, които столичното летище отбелязва тази година - за първото тримесечие на годината изхвърчалите и кацналите самолети на двата терминала на летището са се нараснали с 24.4%, а превозените пасажери - с близо 50%. През април нарастването на пътникопотока бе малко по-скромно - 13%, само че по-топлото майско време, увеличението на честотата на полетите по няколко маршрута и стартирането на нови линии на превозвачите връщат ускорението.
Добрите резултати на летището се дължат главно на нискобюджетните превозвачи Ryanair и Wizz Air. Двете компании непрестанно усилват броя дестинации, които обслужват столицата, и с помощта на конкуренцията сред тях софийският аеропорт претърпява подем. Редом с това се усъвършенстват доста и финансовите резултати на държавната компания. За 2016 година тя регистрира загуба от 13.8 млн. лева, само че това се дължи напълно на обезценката на взимане от КТБ в размер на 25.5 млн. лева Без този разход сдружението излиза на оперативна облага от 10.7 млн. лева - съвсем двойно по-голяма от тази година по-рано. Редом с положителните вести обаче има и не толкоз приятни. Данните за предходната година сочат, че пасажерите на остарелия терминал, откъдето оперира Wizz Air, надвишават потенциала му, а тези на новия терминал - където преди няколко месеца се реалокира ирландският транспортьор Ryanair, са на границата. А проектите на двете компании за тази година са още по-амбициозни.
Тези проблеми би трябвало да намерят позволение с концесията на летището и разширението му. Тя обаче се бави.

Концесията - този път с интернационален съветник
В края на предходната седмица министърът на превоза Ивайло Московски разяснява, че се надява през септември да бъде обновена процедурата за отдаване на концесия на летище София, която бе спряна от служебния кабинет. Той заяви, че този път България ще притегли за съветник някоя от интернационалните финансови институции. Вече са извършени диалози с Европейската банка за възобновяване и развиване и Световната банка, а предстоят и с Европейската капиталова банка, на които ще бъде препоръчано да показват предложения. Ангажиментът им ще бъде да актуализират всички разбори - финансово-икономически, обществени и екологични, и да дадат идея за самата процедура, уточни той.
Московски ще упорства и при новата процедура да се резервира условието за по-голямо предплатено заплащане от страна на концесионера, което ще бъде вложено в оздравяването на БДЖ. Московски посочи, че сумата ще е към 220-230 млн. лева, колкото е и утвърдената от Европейска комисия държавна помощ за националния релсов транспортьор. При първата процедура за концесията на летището желаното предплатено заплащане вкупом бе двойно по-голямо - 550 млн. лева

КАРЕ
Спасяването на БДЖ
В края на предходната седмица Европейска комисия оповести, че опрощаването на 224 млн. лева от страна на страната към БДЖ не нарушава разпоредбите за даване на държавна помощ. В ефира на bTV в понеделник Московски посочи, че " това беше наложителното изискване, с цел да може да продължим тактиката по излекуване и стабилизиране на българските железници ", и добави, че ведомството му е в динамични договаряния с Министерството на финансите, само че най-вероятно средствата ще дойдат под формата на безлихвен заем от държавния бюджет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР