Очаква се президентът да насрочи предсрочните парламентарни избори на 9

...
Очаква се президентът да насрочи предсрочните парламентарни избори на 9
Коментари Харесай

Главчев представя служебните министри

Очаква се президентът да насрочи предварителните парламентарни избори на 9 юни

В 9:30 ч. претендентът за длъжностен министър председател Димитър Главчев ще показа лист на определените от него министри, оповестява бТВ.

Това ще се случи на „ Дондуков “ 2, където президентът Румен Радев ще посрещне Главчев и представители на парламентарните групи. Процедурата се случва за първи път и беше написана с новите промени в Конституцията.

На 30 март президентът избра ръководителя на Сметната палата за длъжностен министър председател и му разпореди да подреди служебното държавно управление.

Главчев даде обещание, че ще търси специалисти, равноотдалечени от партиите и ще направи тъй че президентът „ да не се срами да подпише указа “.

След като стане явен съставът на новия Министерски съвет Румен Радев би трябвало да го назначи с декрет и да насрочи дата за предварителни парламентарни избори.

Най-вероятно те ще са на една дата с вота за новите български евродепутати – 9 юни.

Държавният глава ще стартира незабавно със наложителните съвещания с парламентарно показаните партии, оповестява Българска национална телевизия. Във връзка с идните съвещания от ПП-ДБ обявиха в позиция, че отговорността за този кабинет е на претендента за министър председател и обединението няма да взе участие в съставянето му, няма и да даде поддръжка на обособени министри в кабинета. ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи също обявиха, че не вземат участие в избора на министри.

Днес би трябвало да стане ясна и датата или датите на изборите. Засега наподобява, че най-вероятно изборите ще бъдат 2 в 1 на 9 юни. Ако решението на президента е изборите не са на една дата, вотът за народен парламент най-вероятно ще е на 23 юни.

Вчера президентът Румен Радев и представители на ЦИК разискаха вероятните разновидности, периоди и проблеми. Седмица разстояние сред двата вота би сложило ЦИК в неспособност поради периодите по оповестяването на изборните резултати, съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова и по тази причина най-ранната допустима дата за парламентарни избори е 23 юни.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР