Очаква се през май да започнат директните преговори за закупуването

...
Очаква се през май да започнат директните преговори за закупуването
Коментари Харесай

Директните преговори за F-16 стартират през май


Очаква се през май да стартират директните договаряния за закупуването на американски изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили. Това съобщи пред БНР зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов, който взе участие в конференция, отдадена на 15-годишнината от приемането на страната ни в НАТО.

Той разясни, че Съединени американски щати са проучили условията от наша страна и тази поръчка би трябвало да бъде оценена и остойностена. След това трябвало "да се срещат " финансовите благоприятни условия, които имаме с това, което ни се предлага. По думите на Запрянов ценовото предложение би трябвало да мине през Американския конгрес.

„ Твърдо до 2024 година ще ги има всички самолети за България, осемте “, предвижда зам.-министърът. И добави: "Това освен ще освободи България от зависимостта от съветско и руско съоръжение, само че изборът е стратегически за съдействието със Съединени американски щати, което ще продължи десетилетия. Така както предните години Съединени американски щати са вложили над 300 милиона $ в образование и отбранителни планове ".

Американският дипломат у нас Ерик Рубин уточни от своя страна, че с придобиването на изтребителите, България ще покаже желанието си да играе дейна роля като член на НАТО. Рубин се спря и на обстоятелството, че страната ни модернизира армията си на фона на доста провокации, в това число външни фактори като дестабилизиращи дейности на други страни, бюджетни ограничавания и комплицирана вътрешнополитическа обстановка.

„ Европредседателството на България през предходната година е най-големият триумф за страната, който трансформира страната в районен водач “, установи посланикът на Съединени американски щати, който е убеден, изтребителите F-16 от последното потомство Block 70 са верният избор на България, който ще способства за революционно модернизиране на въоръжените ѝ сили, запазване на въздушното пространство и занемаряване на съветското завещание.

„ Съединени американски щати стоят до България в сложни времена за района и груповата сигурност “, заявява в умозаключение той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР