Очаква се през 2019 г. цената на мегабайт в роуминг

...
Очаква се през 2019 г. цената на мегабайт в роуминг
Коментари Харесай

Роумингът със Западните Балкани поевтинява още от това лято

Очаква се през 2019 година цената на мегабайт в роуминг да бъде към 70 евро цента.

© Анелия Николова Още по тематиката
Какво в действителност реализира Борисов за Балканите

Срещата на върха в София
18 май 2018
Vodafone купува кабелния бизнес на Liberty Global в Европа за 18 милиарда евро

Сделката за активите в Германия, Чехия, Унгария и Румъния ще усили доста въздействието на телекомуникационната компания на континента
9 май 2018
" Мобилтел " усилва приходите и облагата си през първото тримесечие

Средните доходи от консуматор също нарастват
25 апр 2018
Защо нарастнаха SMS-ите на едро

Нарасналата приложимост на известявания от банки, онлайн търговци, куриери разрасна бизнеса с къси известия
20 апр 2018
Страните от Западните Балкани търсят метод за събаряне на цените на роуминга

Лидерите на Западните Балкани се срещнаха в Скопие, с цел да обсъдят проблемите със свързаността в района
19 апр 2018 От множеството политически изявления и обещания по време на срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София най-възможно и бързо осъществимо наподобява това за по-евтини мобилни услуги. Европейската комисия разгласи, че към този момент е в разговор с всички оператори, настоящи в страните от района, и е получила тяхното увещание, че ще разгласят нови предложения на дребно за потреблението на данни на доста по-ниски цени още през лятото на 2018 година С какъв брой по-ниски обаче сега не е конкретизирано, а съответни цени на дребно на роуминга сред Европейски Съюз и Западните Балкани фирмите от сектора са показали пред Европейска комисия за идващото лято - не повече от 0.7 евро/MB при потребление на данни. В момента цените за диалог са сред 2.99 лева и 6.99 лева на минута и 20-25 лева на мегабайт за мобилен интернет.

Също по този начин телекомите са дали обещание да вкарат ограничения против натрупването на високи сметки за всичките си клиенти, които са пропуснали да задействат проекти за роуминг.

Една, втора, трета декларация

Още през 2016 година страните от Западните Балкани организираха в Скопие първата по рода си цифрова среща, на която разискаха опциите за събаряне на таксите за роуминг. След това по време на срещата на върха в Триест през юли 2017 година ръководителите на Сърбия, Македония, Албания, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина утвърдиха цифровата интеграция като един от четирите съставния елемент на многогодишния проект за деяние за районното икономическо пространство. А през февруари тази година Европейска комисия разгласи своята Цифрова стратегия за Западните Балкани.

Сега на форума в София водачите на шестте страните от района подписаха изказване за поддръжка на тази стратегия и се съгласиха да работят с Европейската комисия по основаването и провеждането на взаимен регулаторен разговор, който да подкрепи процесите на промени в района.

Самата комисия към този момент работи с регулаторните органи в страните и Органа на европейските регулатори в региона на електронните известия - BEREC, за провеждането на особено събитие през юни в полския град Гданск, където да бъдат показани главните хрумвания и работния проект.

И пътна карта

Като главен детайл от софийското изказване за поддръжка комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел дефинира пътната карта за понижаване на цените на роуминга. С нея се вкарва мониторинг за пазарите на едро и на дребно, тъй че да се оцени на място действителното понижение на цените. Той ще се прави от BEREC и телекомуникационните регулатори на страните от Западните Балкани.

" Приветствам уговорката на телекомуникационните оператори в района да понижат роуминг цените за пакетите с данни за Европейски Съюз още от това лято. Ние гледаме напред и чакаме да забележим по какъв начин цените ще продължат да понижават сходно на процеса в границите на Европейски Съюз. Вярваме, че съдействието ще подкрепи подготовката на законови процедури и регулаторна уредба за понижаване на цените за роуминг при гласова телефония и при късите текстови известия от 2019 или 2020 година ", съобщи Габриел.

Какво прави България

През януари българското държавното управление утвърди меморандуми с Македония и със Сърбия за понижаване на интернационалните цени за телекомуникационни услуги. В държавните документи се планува страните да предизвикват мобилните оператори да реализират съответни съглашения между тях, които да доведат до трайното понижаване на цените на услугите. През април бе подписано и тристранно съглашение за основаване на 5G инфраструктура по трасето Белград-Скопие-София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР