Очаква се премиерът на Гърция Алексис Ципрас да оцелее на

...
Очаква се премиерът на Гърция Алексис Ципрас да оцелее на
Коментари Харесай

Ципрас се очаква да оцелее на вота на доверие в сряда

Очаква се министър председателят на Гърция Алексис Ципрас да оцелее на вота на доверие в Народното събрание в сряда , откакто " Независими гърци " напуснаха обединението поради различия към съглашението с Македония , осведомят " Ройтерс " и " Катимерини ".

В неделя военният министър Панос Каменос, водач на " Независими гърци ", разгласи, че напуща обединението, която ръководи Гърция през последните четири години. Решението слага под въпрос болшинството на Ципрас в законодателния орган и усилва вероятността от предварителен избор.

Но вложителите са релативно уверени, че Ципрас може да завоюва вота. Дори и да изгуби гласуването, това би означавало изборите да се проведат няколко месеца по-рано, защото по проект парламентарният избор би трябвало да се организира през октомври , означават банкери и анализатори.

 Ципрас желае избор на доверие, Каменос няма да го поддържа
Ципрас желае избор на доверие, Каменос няма да го поддържа

Каменос заплашва ПГ на " Независими гърци " с оставки, в случай че поддържат Ципрас

Гръцките депутати ще стартират да дебатират вота на доверие във вторник, а гласуването ще се организира в сряда вечерта.

СИРИЗА има 145 места в 300-членния парламент и поддръжката на един самостоятелен народен представител. Управляващата партия се нуждае от още минимум пет гласа.

Днес министърът на туризма Елена Кундура и народен представител от АНЕЛ оповестиха, че ще поддържат Ципрас. Каменос изгони и двамата от партията. Още двама депутати от АНЕЛ оповестиха, че ще поддържат гръцкия министър председател.


" Независими гърци " напущат държавното управление на Ципрас

Каменос подава оставка като боен министър на Гърция

Но критици се съмняват, че гръцкият парламент ще успее да прокара договорката с Македония. През предходната седмица македонският парламент ратифицира съглашението.

Основната опозиционна партия в лицето на " Нова народна власт " в Гърция е срещу договорката. Според социологически проучвания партията води с 8-12% на СИРИЗА.

 Ципрас желае избор на доверие, в случай че обединението се разпадне поради Преспанската договорка
Ципрас желае избор на доверие, в случай че обединението се разпадне поради Преспанската договорка

Той има намерение да свика предварителни избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР