Очаква се поскъпване на цената на газа. Това заяви за

...
Очаква се поскъпване на цената на газа. Това заяви за
Коментари Харесай

Експерт: Очаква се поскъпване на цената на газа

Очаква се повишаване на цената на газа.

Това съобщи за БНР Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията във връзка обстановката в енергетиката у нас.

„ Основният проблем, с който се сблъскваме в българската енергетика, е базисната липса на доверие както от българските жители и бизнес в политиката на българското състезание, по този начин и от нашите сътрудници от Европейски Съюз. От друга страна колкото по-ясно е, че разпоредбите се дефинират пазара и не зависят по някакъв метод от сделки сред "Газпром " и "Булгаргаз " или българската страна, толкоз по-вероятно е доверието да бъде възобновено “, изясни специалистът.

Според него в тази ситуация ще се върви към приемане на цената на газа както при пазара на петрол - пазарно установяване.

„ Разбира се, това значи, че ще има по-голяма динамичност или смяна в цените, само че в това време най-вероятно ще престанем да имаме тези преговори и надлежно няма да има опция – това беше главната причина да се търси такова нещо, Русия да употребява своите енергийни доставки като опция да въздейства върху политиката на страните, в които прави тези доставки “, изясни Стефанов.

Експертът напомни, че съгласно проучвания на ЦИД и „ Южен поток “, и „ Турски поток “ са планове, преференциални за Русия единствено и само в случай че преминат през територията на България.

„ Основен въпрос пред българската енергетика е енергийната беднотия, високата цена на ресурсите, само че и изключителната енергйна активност на семействата и бизнеса “, сподели Стефанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР