Очаква се пикът на грипната епидемия да бъде следващата или

...
Очаква се пикът на грипната епидемия да бъде следващата или
Коментари Харесай

Вече 100 000 са болните от грип, преобладава Свинския

Очаква се пикът на грипната зараза да бъде идната или по-следващата седмица. Това заяви за „ Фокус “ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.
„ В момента в страната болните са към 100 хиляди. Миналата година сме имали седмици, когато болните са били 200 или 400 хиляди “, уточни той.
„ В момента доминира по този начин нареченият Свински грип – H1. В последната седмица от 100 потвърдени грипни инфекции 60 са H1, а 38 са H3 “, посочи проф. Кантарджиев и добави, че свинският грип визира най-много хора в трудоспособна възраст и деца.
„ В момента в страната най-вече боледуват децата, само че би трябвало да се има поради, че те боледуват и от други вирусни инфекции, присъщи за сезона “, разяснява Тодор Кантарджиев.
„ Преди две седмици всеобщо разпространяване получи респираторният вирус, който е най-опасен за дребните деца до 5-годишна възраст и за доста старата хора. Също по този начин сега се потвърждават доста случаи на „ Бока “, сподели още професорът.
Грипни ваканции в учебните заведения сега има в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Разград, Смолян и други градове от страната.
Общо над 400 са образователните заведения, които са в грипна почивка, оповестиха преди дни от МОН. Освободени от занимания са и стотици детски градини в страната.
Според специалистите епидемията ще стартира да се възстановява към втората седмица на февруари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР