Очаква се пик на случаите на западнонилска треска, предупреди проф.

Очаква се пик на случаите на западнонилска треска, предупреди проф. ...

Очаква се пик на западнонилска треска у нас.


Очаква се пик на случаите на западнонилска треска, предупреди проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Още по тематаОще два случаи на западнонилска треска у нас23 авг 2019 20:450В София и Пазарджик - два случая на западнонилска треска15 авг 2019 21:433Първи случай на западнонилска треска у нас9 авг 2019 14:2710

Засега има 5 случая, но продължаващото топло време предразполага повишение на заболеваемостта.

"Два пъти е по-малка вероятността да се разболеем от грип, ако използваме ваксина. Хубаво е, който има средства, да си купи някой от двата антивирусни препарата, които се продават, за 24 часа си здрав", коментира Кантарджиев пред БНТ.

По думите му в следващите години възрастни хора над 65-годишна възраст ще бъдат ваксинирани безплатно при тяхно желание. Целта е след 2022 г. да има възможност всеки четвърти възрастен да се ваксинира.

Безплатни ваксини само за 10% от пенсионерите, няма пари за всички

В България обикновено лекарите и сестрите не са за пример в имунизационно отношение. Процентът на ваксинираните медицински специалисти е много малък, отчете Тодор Кантарджиев.

За ситуацията с циркулацията на морбили в страната през последните седмици има регистрирани три болни деца.

"Началото на учебната година ще покаже дали сме се справили с разпространението на морбили в страната", коментира Кантарджиев.
По публикацията работи: Габриела Джекова

Източник: dnes.bg