Очаква се Обединеното кралство да напусне Европейския съюз на 31

...
Очаква се Обединеното кралство да напусне Европейския съюз на 31
Коментари Харесай

Brexit: Какво ще се случи на 1 февруари 2020 г.

Очаква се Обединеното кралство да напусне Европейския съюз на 31 януари 2020 година в среднощ (брюкселско време). Страната ще престане да бъде страна — членка на Европейския съюз. Това е решение, за което Европейски Съюз показва страдание, само че го зачита. Европейски Съюз и Обединеното кралство организираха интензивни договаряния за реализиране на единодушие по изискванията за отдръпване на Обединеното кралство и за основаване на правна сигурност, откакто правото на Европейски Съюз престане да се ползва във връзка с Обединеното кралство. По време на тези договаряния Европейската комисия осигуряваше приобщаващия темперамент на процеса, като организираше постоянни срещи с 27-те страни — членки на Европейски Съюз, както и с Европейския парламент и с националните парламенти. По време на процеса спомагателната информация от консултативните органи на Европейски Съюз и от заинтригуваните страни оказа помощ на Европейската комисия да събере данни. Беше обезпечена невиждана бистрота: Европейската комисия разгласява на своя уеб страница преговорни документи и всички други съответстващи документи. Резултатът от договарянията е Споразумението за отдръпването на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общественост за атомна сила. Днес то бе публично подписано от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Министър-председателят Борис Джонсън ще подпише Споразумението през днешния ден в Обединеното кралство. Това е една от последните стъпки в процеса на одобрение на Споразумението за отдръпване, което ще бъде подписано от Съвета на 30 януари, откакто Европейският парламент даде утвърждението си на 29 януари.

Какво ще се случи на 1 февруари 2020 година Когато Обединеното кралство напусне Европейския съюз на 31 януари 2020 година след цялостна ратификация на Споразумението за отдръпване, ще стартира да тече преходният интервал. Този стеснен във времето интервал бе контрактуван като част от Споразумението за отдръпване и ще продължи най-малко до 31 декември 2020 година Дотогава няма да има смяна от настоящето състояние за жителите, потребителите, предприятията, вложителите, студентите и научните откриватели както в Европейски Съюз, по този начин и в Обединеното кралство. Обединеното кралство към този момент няма да бъде показано в институциите, организациите, органите и службите на Съюза, само че правото на Европейски Съюз към момента ще се ползва в Обединеното кралство до края на преходния интервал. Европейски Съюз и Обединеното кралство ще употребяват тези месеци, с цел да се спогодят за ново и заслужено партньорство за бъдещето въз основа на Политическата декларация, контрактувана сред Европейски Съюз и Обединеното кралство през октомври 2019 година На 3 февруари Комисията ще одобри изчерпателен план на инструкции за водене на договарянията. След това Съветът по общи въпроси би трябвало да утвърди този мандат. После могат да стартират формалните договаряния с Обединеното кралство. Колкото до структурата на договарянията, тя ще бъде контрактувана сред Европейски Съюз и Обединеното кралство.

Кой ще управлява договарянията от страна на Европейски Съюз? В сходство с Решението на Комисията от 22 октомври 2019 година Работната група за връзките с Обединеното кралство дава отговор за подготовката и провеждането на договарянията по отношение на бъдещите връзки с Обединеното кралство. Ръководител на Работната група е Мишел Барние. Работната група ще координира работата на Комисията по всички стратегически, оперативни, правни и финансови въпроси, свързани с връзките с Обединеното кралство. Работната група ще продължи също да прави съгласуваност с другите институции, а точно с Европейския парламент и Съвета, под директното управление на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Какво съставлява преходният интервал? Преходният интервал е стеснен във времето интервал, който стартира да тече на 1 февруари 2020 година Конкретните условия на преходния интервал са избрани в четвърта част от Споразумението за отдръпване. Понастоящем се планува преходният интервал да завърши на 31 декември 2020 година Той може да бъде продължен еднократно с не повече от една до две години. Решение за това би трябвало да бъде взето взаимно от Европейски Съюз и Обединеното кралство преди 1 юли 2020 година

Какъв ще бъде статутът на Обединеното кралство през преходния интервал? Считано от 1 февруари 2020 година, Обединеното кралство към този момент няма да бъде страна — членка на Европейския съюз и на Европейската общественост за атомна сила. Като трета страна то към този момент няма да взе участие в процесите на взимане на решения в Европейски Съюз. По-специално: към този момент няма да взе участие в институциите на Европейски Съюз (като да вземем за пример Европейския парламент и Съвета), организациите, службите или други органи на Европейски Съюз. - През преходния интервал обаче всички институции, органи, служби и организации на Европейския съюз не престават да разполагат с пълномощията, предоставени им според правото на Европейски Съюз във връзка с Обединеното кралство и на физическите и юридическите лица, пребиваващи или открити в Обединеното кралство. През преходния интервал Съдът на Европейския съюз продължава да има подготвеност във връзка с Обединеното кралство. Това се отнася и за тълкуването и използването на Споразумението за отдръпване. Преходният интервал дава време на Обединеното кралство за договаряне на бъдещите връзки с Европейски Съюз. Накрая, през преходния интервал Обединеното кралство може да подписва интернационалните съглашения с трети страни и интернационалните организации даже в области от изключителната подготвеност на Европейски Съюз, при изискване че тези съглашения не се ползват по време на преходния интервал.

Какви ще бъдат отговорностите на Обединеното кралство през преходния интервал? Цялото законодателство на Европейски Съюз, във всички области на политиката, ще продължи да се ползва във връзка с Обединеното кралство и на територията му, като се изключи наредбите на Договорите и актовете, които не са били обвързващи за и в Обединеното кралство преди влизането в действие на Споразумението за отдръпване. Същото се отнася и за актовете за изменение на тези актове. По-специално Обединеното кралство: ще остане в митническия съюз и в единния пазар на Европейски Съюз, като ще се ползват четирите свободи и всички политики на ЕС; - ще продължи да ползва политиката на Европейски Съюз в региона на правораздаването и вътрешните работи:[1]Обединеното кралство може да взема решение по какъв начин да упражни правото си на участие/неучастие във връзка с ограничения, които променят, заместват или се основават на тези актове на Европейски Съюз, с които Обединеното кралство е било обвързано по време на участието си; - ще бъде подчинено на механизмите на Европейски Съюз за правоприлагане, като да вземем за пример процедурите за нарушение; - ще би трябвало да съблюдава всички интернационалните съглашения, които Европейски Съюз е подписал, като то няма да може да ползва нови съглашения в области от изключителната подготвеност на Европейски Съюз, в случай че Европейски Съюз не даде позволение за това.

Какво се случва с външната активност на Европейския съюз през преходния интервал? Европейската обща външна политика и политика на сигурност (ОПСО) ще се ползва по отношение на Обединеното кралство по време на преходния интервал. Например, Обединеното кралство ще продължи да има опцията да взе участие в задачи и интервенции по линия на ОПСО. Ограничителните ограничения на Европейски Съюз ще продължат да се ползват за и в Обединеното кралство. Винаги, когато е налице нужда от съгласуване, Обединеното кралство ще бъде съветвано за всеки обособен случай.

Какво се случва през преходния интервал в региона на рибарството? Обединеното кралство ще бъде обвързано от общата политика на Европейски Съюз в региона на рибарството и от изискванията на съответните интернационалните съглашения.

Може ли Обединеното кралство да подписва нови интернационалните съглашения с други трети страни по време на преходния интервал? Обединеното кралство ще може единствено да подхваща ограничения за подготовка и правене на нови интернационалните съглашения, в това число в областите от изключителната подготвеност на Европейски Съюз. Такива съглашения могат да влязат в действие или да стартират да се ползват по време на преходния интервал само в случай че Европейски Съюз категорично е разрешил.

Какъв е графикът за преходния интервал? Може ли да бъде продължен? Преходният интервал стартира на 1 февруари 2020 година и ще завърши на 31 декември 2020 година, в случай че преди 1 юли 2020 година Европейски Съюз и Обединеното кралство не вземат решение за удължаването му по взаимно единодушие. Такова удължение може да бъде решено единствено един път, и то за интервал от 1 или две години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР