Очаква се новосъздадената енергийна концепция на Словения да внесе яснота

...
Очаква се новосъздадената енергийна концепция на Словения да внесе яснота
Коментари Харесай

Ще строи ли Словения втори атомен реактор ?


Очаква се новосъздадената енергийна идея на Словения да внесе изясненост дали ще се построява втора атомна електроцентрала в страната, разсейвайки подозренията във връзка с дълготрайните й проекти за атомна сила. В случай, че се заложи на АЕЦ, ще отнеме десетилетие преди оборудването да стартира да създава ток, оповестява www. sloveniatimes.com.

В Словения има единствено една централа - АЕЦ „ Кршко “, която се намира на границата с Хърватия и е благосъстоятелност на двете страни. Централата, която е пусната в употреба през 1981 и създава 1/3 от електрическата енергия в Словения, се чака да бъде затворена през 2043 година.

От 15 години се води спор за това дали да се построи нова АЕЦ или страната напълно да се откаже от атомна енергетика.

Словенското инфраструктурно министерство оповестява, че новата енергийна тактика, както и документите за климатичната политика на страната, акцентират значимостта на атомната енергетика от позиция на няколко фактора.

„ Освен че е ниско въглероден източник на сила, АЕЦ обезпечава обезпечена доставка на електрическа енергия на преференциална цена, като по този метод поддържа енергийната сигурност на страната “ разясняват от министерството.

Словенската държавна компания GEN Group, която стопанисва АЕЦ „ Кршко “, към този момент е вложила 16 милиона евро в разнообразни изследвания за евентуално създаване на втори енергоблок.

Ако управляващите решат да строят втори реактор, ще им отнеме пет години да получат позволение за строителство и най-малко пет, с цел да изградят оборудването.

GEN Group прави оценка вложенията за нова централа на 3,5 – 5 милиарда евро според от технологията и размера на реактора.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР