Очаква се тази година азерската петролна компания СОКАР да започне

...
Очаква се тази година азерската петролна компания СОКАР да започне
Коментари Харесай

Азерската петролна компания СОКАР ще инвестира у нас още тази година

Очаква се тази година азерската петролна компания СОКАР да стартира вложения в газоразпределителната система на България в обитаемоте места - с две цели – непорочност на въздуха и конкурентоспособност. През 2019 и 2020 година можем да приключим това, което години наред договаряхме. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата разискаха опциите за задълбочаване на енергийното съдействие сред двете страни по време на Седмия световен бакински конгрес.

"България преглежда Азербайджан като значим източник за диверсификация на доставките на природен газ, за повишение на енергийната сигурност на страната ни и в района на Югоизточна и Централна Европа. Азербайджан е един от главните източници на газ за районния газов разпределителен център „ Балкан “. Миналата година започва предпроектно изследване на плана за създаване на хъба, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат показани окончателните резултатите от това изследване, които са извънредно положителни “, изясни Борисов.

Премиерът и Илхам Алиев разискаха опцията за обезпечаване на спомагателни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „ Балкан “. За задачата Борисов го срещна с активността на плановата компания ICGB, а точно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България – Гърция IGB.

„ Планираме строителството на IGB да стартира доникъде на тази година и да завърши през 2020г. в синергия с пуска на газопровода TAP, за обезпечаване от 2020г. на контрактувания 1 милиарда куб м./год. по дълготрайния контракт с Консорциума Шах Дениз “, посочи българският министър председател.

Бойко Борисов съобщи, че страната ни чака доникъде на годината да се изяснят всички механически въпроси сред газопровода TAP и IGB, за което ще България ще разчита и на поддръжката на азербайджанската страна. „ На процедура след 2020 година азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява към 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще увеличи доста енергийната сигурност на страната ни “, безапелационен беше министър-председателят Борисов.

Президентът Алиев благодари на премиера Борисов за присъединяване му в световния конгрес. „ Имаме добър капацитет в политическото съдействие, постоянно се срещаме, постоянно се поддържаме едни други “, сподели Алиев при започване на срещата.

Президентът Алиев уточни още, че скоро се е провело съвещание на Консултативния съвет за Южния газов, който е значим орган за развиването на диверсификацията. На съвещанието от българска страна е взела участие и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „ Приближаваме се до заключителния етап на този план “, съобщи още Алиев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР