Очаква се Националната агенция за приходите да представи подробности за

...
Очаква се Националната агенция за приходите да представи подробности за
Коментари Харесай

НАП проговаря за хакерската атака, засегнала 5 млн. българи

Очаква се Националната организация за приходите да показа детайлности за възможната хакерска офанзива в системата ѝ. Цяла нощ чиновници на организацията, дружно с представители на ГДБОП и ДАНС, работят по догатката персоналните данни на милиони българи да са източени от системата на Национална агенция за приходите.
До инспекцията се стига след писмо, което анонимни хакери изпращат до няколко медии и институции у нас. В него са оповестени данните на огромен брой хора в страната. По-рано през днешния ден на електронната поща на избрани медии е получен линк, от който може да се изтеглят файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите. Анализ на изнесените данни сочи, че става дума за информация от Национална агенция за приходите. Хакерите настояват, че са съумели да пробият сървърите на Агенцията.
„ Следваме сега един сигнал, който има белезите на меродавност, че има риск във връзка с персонални данни. Към момента аз не мога да потвърдя или отхвърля версията, че конфиденциални данни са били изложени на неоторизиран достъп. В момента, в който отговорим на този въпрос – оказват помощ ни доста задълбочено профилираните правоохранителни служби – ще оповестим дали има подобен риск, какъв размер от хора и данни той визира и какви са идващите стъпки, които Национална агенция за приходите и данъкоплатците биха могли да подхващат “, изясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.
Все още не е ясно какъв брой огромен е евентуалният пробив в системата и дали визира само настоящи данни на потребителите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР