Очаква се лихвите по ипотечните и потребителските кредити да нараснат

...
Очаква се лихвите по ипотечните и потребителските кредити да нараснат
Коментари Харесай

И лихвите по кредитите тръгват нагоре!

Очаква се лихвите по ипотечните и потребителските заеми да набъбнат до края на тази година, на фона на така и така по никакъв начин не розовата картина с хвърчащите към космоса цени.

Това сочат данни от изследване за упованията на потребителите за лихвите по заемите, съобщи финансовият анализатор от „ Моите пари “ Десислава Николова пред „ Телеграф “.

Поводът за упованията за повишаване на заемите е растежът на главния лихвен %, който от 1 април към този момент е 2,47 на 100, а през март беше 2,17%, т.е. регистрира се растеж от 30 пункта. Очакванията за лихвите по депозитите е за повишаване с 1%.

С какъв брой ще се вдигнат лихвите по заемите до края на годината следва да се види.

Към момента две от банките, които оперират у нас, дефинират лихвите по заемите съгласно главния лихвен %, разяснява Николова. Тя уточни, че тази рента не се дефинира от Българска народна банка, а е въз основа на лихвите, против които банките си отпускат финансов запас.

Единият трезор е взел решение до юни да не трансформира лихвите по кредите поради повдигането на главната. След това се чака комерсиалните банки да вземат решение за това дали да трансформират или запазят индикаторите. Останалите трезори дефинират оскъпяването на отпуснатите средства съгласно Юрибор, който извършва същата роля като ОЛП, само че доста набъбна.

Увеличение на лихвите има при депозитите в евро, като междинната към този момент е 1,22 на 100, а на тези в левове е под 1%.

Повишението на лихвите по заемите пък ще се отрази върху всички заеми, разяснява Николова. Причината е, че множеството от отпуснатите заеми са с плаваща рента, което разрешава на банките да ги трансформират. Само при ипотеките оптималният период с закрепена рента е 5 години.

Има логичност разтърсванията, които виждаме в американската стопанска система и в банковата система, да катализират процеси, които имат занимателен темперамент в България във връзка с лихви по заеми и по депозити, сподели още Десислава Николова. Всички знаем, че към сегашния миг България беше, може би тъкмо тъй като към момента не е част от еврозоната, страната, която е с най-ниски лихви и съумява да резервира тази позиция, означи Николова. Като наблюдаващ на това, което се случва, чакам тези процеси да се катализират, добави тя.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР