Очаква се избирателната активност да достигне 80 процента. До вота

...
Очаква се избирателната активност да достигне 80 процента. До вота
Коментари Харесай

Каталунците гласуват дали да върнат сепаратистите на власт

Очаква се изборната интензивност да доближи 80 %. До вота се стигна, откакто испанското държавно управление пое надзор и разпусна кабинета и локалния парламент след решението на сепаратистите да разгласят Каталуния за самостоятелна страна.

Избирателите в Каталуния през днешния ден вземат решение дали да върнат на власт сепаратистките ръководители, изправени пред правораздаването за опит за разединение, раздрусал както Испания, по този начин и Европа.

Най-новите допитвания демонстрират, че каталунците са все по този начин разграничени поравно сред сепаратистите и последователите на единството на Испания.

Водейки акция посредством видеообръщения от Брюксел, сваленият някогашен каталунски министър председател Карлес Пучдемон твърдеше, че гласуването за него ще значи проваляне за Мадрид.

В противниковия лагер, 36-годишната кандидатка на партия "Сиудаданос " Инес Аримадас дава обещание на каталунците завършек на акцията за самостоятелност, която всява разделяне в региона от години и накара над 3000 компании да изместят централите си другаде.

Дори сепаратистите да не завоюват болшинството от гласовете, изборният закон облагодетелства селските региони, където те преобладават, а допитванията им дават очаквания да получат 68 от общо 135-те места в каталунския парламент.

Една такава победа би ги насърчила да преодолеят различията си, още повече, че автономията ще остане суспендирана, до момента в който не бъде образувано държавно управление. Само че има огромна възможност за блокаж и нови избори, предсказва политологът Пепе Фернандес - Албертос. Законът планува свикването на нови избори да края на май, в случай че сегашните не излъчат държавно управление.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР