Очаква се икономиката на Европа да премине от период на

...
Очаква се икономиката на Европа да премине от период на
Коментари Харесай

Кофас: възстановяването след големия шок от пандемията тръгва бавно

Очаква се стопанската система на Европа да премине от интервал на потрес към поетапно възобновяване, като неговият ритъм ще бъде друг по браншове, предвидиха Грегорж Шилевич, районен икономист на Кофас груп и Деклан Дали, изпълнителен шеф на Кофас за ЦИЕ. По време на районния уебинар на тематика „ Икономиките в ЦИЕ след унищожаване на рестриктивните мерки “ те оповестиха, че с изменението на кривата на инфектираните хора по света, през второто тримесечие на 2020 година се следи по-бързо възобновяване на някои браншове като фармацевтичния, хранително-вкусовия и секторът на осведомителните и информационните технологии (ИКТ) и по-слабо в браншове като автомобилния и транспортния.

„ Започва последователно и гладко възкръсване на бизнеса, само че знаците сочат, че темпът на възобновяване ще бъде доста друг по браншове. Достигнахме до идващото равнище на развиване и прекосяване през шока, само че възобновяване ще бъде постепенно и последователно. В случай на прекосяване на стопанската система през базовия сюжет, без втора вълна на болест през есента, чакаме положително развиване на макроикономическите знаци. “, показа Грегорж Шилевич

Три месеца след началото на възобновяване, стопанската система е към момента надалеч от възвръщане към естествените си темпове. Въпреки че ставаме очевидци на от ден на ден положителни вести и положителни знаци на макро равнище, към момента се следи закъснение сред макроикономическите и микроикономическите индикатори. Сектори като автомобилния и транспортния остават мощно наранени, наред със браншове като енергетика, текстил и търговия, като при последните към този момент стартират да се регистрират известни усъвършенствания. Очаква се тяхното последователно възобновяване, ако не се появи втора вълна на вируса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР