Очаква се формалният старт на преговорите да бъде даден на

...
Очаква се формалният старт на преговорите да бъде даден на
Коментари Харесай

Македония и Албания може да започнат преговори за членство в ЕС "под условие"

Очаква се формалният старт на договарянията да бъде даден на 17-ти или 18-ти октомври

© Ognen Teofilovski " Вярваме, че в този момент е моментът да стартираме договаряния за присъединение с двете страни ", написа в писмото. След като Франция, Холандия и Дания през юни блокираха започването на договаряния за участие със Северна Македония и Албания, група страни членки, отпред с Германия, предлага излаз от създалата се обстановка. Според няколко дипломатически източника, Берлин е предложил на последната среща на посланиците на 27-те в Брюксел, Скопие и Тирана да бъдат поканени да стартират договаряния на идната среща на върха на водачите на Европейски Съюз на 17-18 октомври, само че началото на самите диалози да бъде отсрочено, до момента в който те не изпълнят поредност от условия.

С предлагането си Берлин се пробва да реши няколко казуса. Първо, да преодолее съпротивата против Албания, която сега спъва Северна Македония. Холандският парламент и немският Бундестаг гласоподаваха специфични резолюции, с които упорстваха пред Тирана да се слагат спомагателни условия. Подобна позиция също така е заела и Испания. Ако немското предложение бъде утвърдено, двете страни могат да бъдат разграничени, защото Северна Македония ще би трябвало да извършва доста по-малко условия от Албания, преди да отвори първата глава за договаряния с Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На второ място, в случай че сходен вид бъде общопризнат от страните членки, Европейски Съюз си оставя спешна спирачка, която може да бъде задействана и да блокира началото на договарянията. По този метод Франция, по този начин и Дания, които към този момент се обрисуват като главната съпротива против започването на договаряния за участие с двете западнобалкански страни, могат евентуално да бъдат уверени да смъкват своето несъгласие. Наличието на сходна спирачка сигурно ще зарадва и българското държавно управление, което ще откри още едно средство за напън над Скопие при диалозите за така наречен историческо завещание.

Европейската комисия предложи начало на договаряния за участие с Македония още през 2009 година, а през предходната година, по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, предложи диалози за присъединение към Европейски Съюз да стартират и с Албания. Тогава към момента не беше дефинитивно решен разногласието сред Скопие и Атина за името на Северна Македония и въпросът беше оставен за юни 2019 година По време на лятната си среща обаче водачите на страните членки взеха решение, " поради лимитираното време и значимостта на въпроса " (всъщност поради ветото на Париж, Копенхаген и Амстердам), да се върнат към въпроса " не по-късно от октомври 2019 година "

Рамо от четирите огромни

" Северна Македония и Албания направиха това, което поискахме от тях. Постигането на това изискваше обилни старания от техните жители, за които европейската вероятност беше огромен източник на мотивация и увереност ". Това се споделя в общо писмо от името на сегашния и предстоящ ръководител на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и Урсула Фон Дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителя на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли. В него европейските водачи приканват страните от Европейски Съюз да стартират договарянията за присъединението на Северна Македония и Албания, само че също по този начин предизвестяват, че на Скопие и Тирана им следва още доста работа.

" Ако Европейски Съюз ще отстоява интернационалната си роля и ще пази ползите си, предприемането на стъпка към консолидиране на тези европейски страни, които са изразили интерес и са изпълнили условията за започване на процеса на присъединение, ще спомогне за постигането на това ", се споделя в общото писмо.

Според четиримата Европейски Съюз би трябвало да стартира договаряния и със Скопие, и с Тирана, само че предизвестяват, че и двете страни би трябвало да вкарат още промени.

Позицията на България по отношение на Северна Македония

Тази седмица стана ясно, че България няма да блокира определянето на дата за начало на договаряния за присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз. В същото време Скопие няма цялостната поддръжка на София поради незадоволителния прогрес на договарянията в Съвместната историческа и просветителна комисия сред двете страни. Според контракта за добросъседство, влезнал в действие през февруари 2018 година, се очакваше комисията да означи прогрес в дългогодишните исторически разногласия сред двете страни. Такива са да вземем за пример разногласията за това дали да вземем за пример Гоце Делчев и цар Самуил са български, македонски, или общи исторически фигури.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР