Очаква се Европейската централна банка да пусне прототип на цифровата

...
Очаква се Европейската централна банка да пусне прототип на цифровата
Коментари Харесай

ЕЦБ пуска прототип на цифровата си валута през 2023 година

Очаква се Европейската централна банка да пусне първообраз на цифровата си валута през 2023 година. Това съобщи шефът на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало по време на Световния стопански конгрес в Давос, представен от Българското национално радио.

Въпреки това дьо Гало акцентира, че институцията е внимателна по отношение на концепцията за стартиране на така наречен CBDC (Central Bank Digital Currency) - цифрова валута на централната банка.

Коментарите отразяват заключението на срещата на високо равнище на шефовете на централни банки в Цюрих през предходната седмица. 90% от централните банки по света споделят, че или създават, или учат концепцията за CBDC.

Криптовалутите и блокчейн технологията са централна тематика на спор в Давос тази седмица. Въпреки това, измежду присъстващите има забележителен песимизъм по отношение на доста аспекти на цифровите активи, изключително откакто през последните седмици имаше внезапен спад в цената на криптовалутите, до момента в който така наречен "стабилни монети " (stablecoins) като Luna и Terra се сринаха.

"Някои постоянни монети заслужават името си, само че но има и други, които не дават отговор на този аршин “, уточни шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Все отново тя призна, че концепцията за цифрови валути на централните банки се движи толкоз бързо, че МВФ би трябвало да я одобри.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР