Очаква се етнически арменци да избягат от Нагорни Карабах след победата на Азербайджан

...
Десетки хиляди етнически арменци вероятно ще избягат от Нагорни Карабах
Коментари Харесай

Десетки хиляди етнически арменци вероятно ще избягат от Нагорни Карабах и Армения казва, че е готова да ги приеме след военната победа на Азербайджан миналата седмица в конфликт датиращи от падането на Съветския съюз.

Около 120 000 цивилни в региона в Южен Кавказ ще заминат за Армения, защото не искат да живеят в част от Азербайджан и се страхуват от „опасността от етническо прочистване“, каза премиерът Никол Пашинян в неделя.

Продължете да четете

списък от 4 елемента, азербайджанските войски „навсякъде около“ сепаратистки бастион в Нагорни КарабахКакво предстои за арменците от Нагорни Карабах?Помощ навлиза в Нагорни Карабах, докато прилагането на примирието е в ходСнимки: Азербайджан изземва оръжия от сепаратистите в Нагорни Карабахкрай на списъка

„Нараства вероятността арменците от Нагорни Карабах да видят изгонването от родината си като единствен изход“, каза той.

Армения „с любов ще посрещне нашите братя и сестри от Нагорни Карабах“, добави Пашинян, според руската информационна агенция ТАСС.

Армения каза, че повече от 200 души са били убити и 400 ранени при военната операция на Азербайджан миналата седмица. Съдбата на етническото арменско население, което съставлява мнозинството от населението на Нагорни Карабах, предизвика безпокойство в Москва, Вашингтон и Брюксел.

Сепаратистки бойци от Нагорни Карабах – територия, международно призната като част от Азербайджан, но преди това управлявана от отцепилата се Република Арцах – бяха принудени да обявят прекратяване на огъня в сряда след решителна 24-часова военна операция на много по-голямата азербайджанска армия .

Азербайджанският президент Илхам Алиев обяви победа над анклава в четвъртък, като каза, че той е изцяло под контрола на Баку и идеята за независим Нагорни Карабах най-накрая е ограничена до историята.

Той обеща да гарантира правата и сигурността на арменците, живеещи в региона, но годините на език на омразата и насилие между съперниците са оставили дълбоки белези. Азербайджан, който е предимно мюсюлмански, каза, че арменците, които са християни, могат да напуснат, ако искат.

„Позор и срам“

Нагорни Карабах, известен като Арцах от арменците, се намира в област, която през вековете е била под властта на персите, турците, руснаците, османците и Съветите. След падането на Руската империя през 1917 г. той е потърсен от Азербайджан и Армения.

Азербайджан каза, че ще гарантира правата и ще интегрира региона, но арменците казаха, че се страхуват от репресии.

„Нашият народ не иска да живее като част от Азербайджан – 99,9 процента предпочитат да напуснат нашите исторически земи“, каза Давид Бабаян, съветник на ръководството на Карабах. „Съдбата на нашия беден народ ще остане в историята като позор и срам за арменския народ.“

Хикмет Хаджиев, външнополитически съветник на президента на Азербайджан, каза пред Ал Джазира, че цивилните в региона са били помолени за „пряк диалог“ за тяхното бъдеще, „включително политическа интеграция [и] социално-икономически въпроси“.Нагорни Карабах - ИНТЕРАКТИВНО: Контролна карта на Армения-Азербайджан ***ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТОВА***

„Много в опасност“

Шейла Пейлан, международен адвокат по правата на човека, каза, че не вярва, че етническите арменци ще бъдат третирани справедливо под управлението на Азербайджан.

„Има дългогодишна политика на омраза към арменците, която датира от десетилетия. Това просто не спира за една нощ. Няма основателна причина да се вярва, че ще има безопасност или сигурност или права, защитени за арменците в Карабах. … Те са много в опасност в момента“, каза Пейлан пред Ал Джазира.

Армения призова за незабавно разполагане на мисия на ООН за наблюдение на правата на човека и сигурността в Нагорни Карабах.

Арменските власти съобщиха за В региона са пристигнали 150 тона хуманитарна помощ от Русия и още 65 тона брашно, изпратени от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

„Като се има предвид мащабът на хуманитарните нужди, ние увеличаваме присъствието си там със специализиран персонал в областта на здравеопазването, съдебната медицина, защитата и заразяването с оръжия“, се казва в изявление на МКЧК.

 

 

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР