Очаква се доклад на Европейската комисия за установеното огнище на

...
Очаква се доклад на Европейската комисия за установеното огнище на
Коментари Харесай

Областният на Варна: Около 50 чумави прасета от Тутраканци може да са по фризерите

Очаква се отчет на Европейската комисия за откритото огнище на африканска чума при домашни прасета в село Тутраканци, община Провадия. Това разгласи Стоян Пасев, регионален шеф на Варна.

Той разяснява, че по публични сметки умъртвените животни в село Тутраканци са 90, само че по непотвърдена информация в нощта преди евтаназията и загробването на животните, в селото за заклани към 50 свине, които са евентуално по фризерите. " Идеята е това месо да не стане на суджуци, които да бъдат раздадени на близки и болестта да се популяризира “, уточни Стоян Пасев за " Фокус ".

Той заяви, че първите проби от домашните свине в село Бозвелийско са негативни. " Първите проби от прасетата в село Бозвелийско са негативни за вируса на африканска чума при домашни прасета, само че карантината за региона остава в идващите 30 дни. В 3-километровата зона карантината е 40 дни. Има възбрана за изнасяне на живи животни, фуражи и месни артикули от селото “, добави Стоян Пасев. 

По думите му при започване на идната седмица следва наново взимане на проби от животните в село Бозвелийско, защото инкубационният интервал на болестта е 14 дни и е допустимо в този инкубационен интервал тестът да бъде негативна. Стоян Пасев акцентира, че полицейското наличие остава.

Екипи на Областната дирекция по сигурност на храните във Варна и чиновници от община Провадия до късно нощес са били на терен, с цел да бъдат взети проби от всички животни в селото, с цел да се откри дали има разпространяване на африканска чума по свинете.

Село Бозвелийско попада в оповестената 3-километрова зона към откритото огнище на заболяването в село Тутраканци. Полицейското наличие в зоната остава, до момента в който негативните резултати не се потвърдят от вторите проби. Забранено е изнасянето на живи животни, фуражи и месни артикули от селото.

От Българската организация по сигурност на храните припомниха, че африканската чума по свинете е мощно заразно заболяване, което визира свинете от разнообразни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат наранени хора, само че вследствие на наложителните рестрикции икономическите последствия за бранша свиневъдство и месопреработка могат да бъдат обилни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР