Очаква се до края на следващата година всеки трети жител

...
Очаква се до края на следващата година всеки трети жител
Коментари Харесай

Алергиите нарастват и засягат всеки трети жител на планетата

Очаква се до края на идната година всеки трети гражданин на планетата да развие някаква форма на алергия, Това съобщи известният кожен лекар и алерголог доцент Румяна Янкова в навечерието на Лятното учебно заведение по дерматология, което ще се организира от 12 до 14 юли в Гранд Хотел Пловдив. В него ще вземат участие изтъкнати експерти от страната и чужбина. Един от проблемите, който ще бъде обсъждан е повишаването на алергиите в международен мащаб през последите години.

Специалистите ще дискутират казуса с атопичния дерматит дерматит, защото от ден на ден хора страдат от него. Това е генетично заболяване, което обаче се въздейства и от външни, най-вече химически фактори, които ускоряват деянията му. Атопичният дерматит има изключително значение в детска възраст - стартират след навършване на 1 година, след това случаите понижават и може да се каже, че след 7-годишна възраст пациентите не боледуват. Но при 20-25% от хората с атипично влечение минава в хранителни алергии, в алергични риноконюнктивити, те по-често се диагностицират с алергична хрема или бронхиална астма.

Контактният дерматит също провокира сериозна паника, защото зависи от външните химически въздействия, като най-честата причина е никелът. Пациентите получават алергии от бижута и аксесоари – токи, колани или часовници, както и от долни дрехи. Често от неподозирани източници като фризьорски материали, мобилни телефони, монети, ключове, принадлежности за хранене. Много са продуктите с никел. Затова в някои страни, като да вземем за пример Скандинавските, използването му е неразрешено. Реакцията към метала протича със зачервяване, сърбеж, пъпчици, като при всички други случаи. Специфично е мястото, на което се открива алергията, тъй като предметите се носят в джобовете на облеклата, в чанти и така нататък Други алергени са кобалтът, боите в строителството, козметичните и измивните средства, консервантите, които в началото пораждат дразнения, а по-късно и по-остри реакции.

Уртикариите са също от честите дерматоалергични болести. Острите протичат трагично, а хроничните са камшик за болния, тъй като той го изживява тежко, само че затрудняват и лекарите, които дълго време са ангажирани с лекуването. Голям е делът на и лекарствените реакции. По време на форума ще се организира курс за оценяване тежестта на атопичния дерматит. Предвиден е на практика курс за облеклото на децата, на които е сложена тази диагноза. То би трябвало да е меко, освен недразнещо, само че и с успокояващи съставки. Ще бъдат презентирани новости, които си заслужават вниманието. В разгара на лятото специалистите ще обсъдят и казуса със слънчевите алергии
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР