Очаква се до Деня на Варна вече да има подбор

...
Очаква се до Деня на Варна вече да има подбор
Коментари Харесай

Експерт: Очакваме за Деня на Варна с референдум да бъде избран най-добрият проект за Дупката

 Очаква се до Деня на Варна към този момент да има асортимент на най-хубавите планове, с които да се реши ориста на Дупката в центъра на града, заяви през днешния ден Йордан Павлов, общински консултант от групата на ГЕРБ и член на комисията па архитектура, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" Миналата година бяха гласувани средства за състезанието, който да избере най-хубавият план за така наречен Дупка в центъра на града. Главният проектант Виктор Бузев към този момент е водил диалози с Камара на архитектите. Отново с интернационално жури ще бъдат определени десетина планове, които да бъдат показани на обществеността за Деня на Варна, с цел да се допитаме до жителите какво да се случи с тази част от централната градска повърхност ", изясни Павлов.

Относно постройките, които са със статут на културно завещание, специалистът разяснява: 

" През 2015 година общината стартира да актуализира лист, в който добави още 120 сгради-паметници на архитектурата. Тези обекти чакат своето утвърждение в Министерство на културата, с цел да може описът да бъде формален. Приключила е реставрацията на 23 здания, още 9 сега се реставрират. За да могат притежателите да подхващат подсилване и реституция на постройките си с подобен статут, те би трябвало да имат координиране с Института за запазване на културното и архитектурно завещание. В една огромна част от постройките общината има съсобственост, по тази причина гласувахме в бюджета на Община Варна за тази година да има средства за възлагане на планиране, реституция и консервация на тези обекти. Предвидени са средства за реституция на къщата на Антон Новак, която да стане музей, който да покаже по какъв начин е основана градината и по какъв начин се е развивала. Надявам се този план скоро да е подготвен, с цел да се възложат строително-монтажни работи. Проектирането на сгради-паметници на културата е малко по-сложно и лишава повече време за координиране на документите. 

Има придвижване във връзка с интереса на притежателите на такива здания, които имат предпочитание да ги реставрират, запазвайки остарелия дух на Варна ", изясни Йордан Павлов.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР