Очаква се днес Специализираният наказателен съд да обяви присъдите по

...
Очаква се днес Специализираният наказателен съд да обяви присъдите по
Коментари Харесай

Спецсъдът ще обяви присъдите по делото срещу Иво Прокопиев

Очаква се през днешния ден Специализираният углавен съд да разгласи присъдите по делото против Иво Прокопиев поради продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното сдружение ЕВН. Освен съиздателя на " Капитал " и " Дневник " обвинени са министрите в първото държавно управление на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и трима чиновници на сдружението " Булброкърс ", определено за капиталов медиатор при продажбата.

В ранните часове на предходната неделя спецпрокуратурата изиска затвор и за шестимата - наказване в междинния размер, само че без да посочи какъв брой години са това.

Според прокуратурата те са ощетили страната посредством продажбата на миноритарния дял от електроразпределителното сдружение ЕВН. Тезата на проверяващите е, че страната е била ощетена посредством съзнателно занижаване на акциите на сдружението, продадени посредством борсата. Прокопиев е обвинен като помощник. Прокуратурата го притегли към отговорност поради едно негово изявление на съвещание на Съвета за тристранно съдействие. Според проверяващите с него, както и със препоръки той е улеснил Дянков да извърши закононарушение по работа, обвързвано с приватизацията.

" Ето това не разбирам. Как може да има обвиняване за мнение и обяснение? Не го разбрах нито при повдигането му, нито в този момент, след 25 съвещания по делото, по време на които името ми беше упоменато единствено два пъти ", съобщи Прокопиев в обясненията си пред съда преди седмица.

Според обвинителния акт Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да подписа договорката за продажбата на миноритарния пакет акции в ЕВН, а пък ексфинансовият министър упорствал това да стане по критерии, които да облагодетелстват " Булброкърс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР