Очаква се днес правителството в Скопие да разгледа предложенията за

...
Очаква се днес правителството в Скопие да разгледа предложенията за
Коментари Харесай

РС Македония ще обсъди вписването на българите в Конституцията

Очаква се през днешния ден държавното управление в Скопие да прегледа предложенията за промени в Конституцията на Република Северна Македония, които включват вписването на българите и други нации в главния закон на страната.

След като бъдат прегледани, по процедура би трябвало да бъдат изпратени към Събранието на Република Северна Македония, оповестяват локални медии.

Засега няма парламентарна поддръжка за разглеждането им в Събранието, а точно - 80 от 120 гласа.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ изиска от държавното управление места в кабинета, както и предварителни избори, допускайки опцията въпреки всичко да допусне с гласовете си разглеждането на измененията, в случай че “това е последното българско изискване ”.

Поискаха и гаранции за македонската еднаквост и език от Съвета на Европейски Съюз, на които министър председателят Ковачевски отговори, че това би нарушило преговорната рамка на страната, контрактувана преди година с така наречен " френско предложение " и двустранния протокол сред двете страни.

В протокола е записано и контрактувано, че Скопие ще стартира същинските договаряния за участие едвам след измененията в Конституцията, след което стартират да текат периоди по останалите договорености: промени в учебниците по история, взаимни празнувания на персони и събития от общата ни история, прогрес в работата на историческата комисия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР