Очаква се днес Националната агенция за приходите (НАП) да получи

...
Очаква се днес Националната агенция за приходите (НАП) да получи
Коментари Харесай

Цвета Маркова: От глобата на НАП няма да произтече нищо

Очаква се през днешния ден Националната организация за приходите (НАП) да получи акта си за осъщественото нарушаване при приключване на персоналните данни след хакерската офанзива. Комисията за отбрана на персоналните данни разгласи към този момент, че се готви да наложи глоба. В рамките на три работни дни Национална агенция за приходите има опция да отговори и по-късно ще стане явен размерът на санкцията.

Цвета Маркова, някогашен ръководител на Държавната организация за сигурността на информацията, разгласи в предаването " Преди всички " по " Хоризонт ", че през всички години се следи неглижиране и подценяване на киберсигурността у нас, за което са нужни незабавни ограничения:

" Първо политическото управление фактически да влага в киберсигурност и една от тези вложения, един от аспектите на тези вложения да приготви положителни експерти, които, в случай че може по-късно обаче да не изоставен и да не избягат някъде ".

Пред БНР тя разяснява още какви са упованията й за глобата, наложена на Национална агенция за приходите:

" Считам, че нарушаването е извънредно съществено, само че размерът тук няма значение. Даже позволявам, че даже да би бил натрапен най-високият размер, с цел да се успокои обществото, че нещо се прави, най-вероятно при вероятно обжалване съдът ще понижи този размер. Абсолютно съм съгласна, че тук тази сума безусловно ще бъде преместена виртуално от едно място на друго, т.е., от един бюджет в различен и това няма да подсигурява по-голяма сигурност в бъдеще ".

Ивайло Мирчев от инициативния комитет " Гласуване без граници " разяснява в изявление за предаването " Преди всички " дали чака благосклонност към нарушителя:

" Не мисля, че това е значим въпрос. Първо, самата Комисия за отбрана на персоналните данни в самия миг на основаването е било ясно, че се чакат сходни проблеми, които могат да се случат в бъдеще. Второ, сега тази комисия се употребява като средство, с цел да може да се успокои обществото, да се види че нещо се прави, че някой се глобява, само че от това няма да произтече безусловно нищо... ".

" Тук огромният проблем е доста, доста друг и това е, че държавните институции в България са една пробита каца, от която щом един 20-годишен новак специалист по Ай Ти сигурност може да изнесе цялата база с данни на популацията на страната, представете си една непозната страна, едно непознато разузнаване или пък една незаконна група какви пакости могат да създадат ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР